ΑΙΓΙΝΑ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το ιστορικό νησί της Αίγινας, που το 1828 ανακηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της Εκστρατείας για το σχολικό έτος 2015-2016.

Η Έκθεση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες φιλοξενήθηκε μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου 2015. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Σοφία Μηλιώτη» του Γενικού Λυκείου Αίγινας. Στη διάρκεια των 15 αυτών ημερών την επισκέφθηκαν συνολικά 900 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Αγ. Ασωμάτων, Αίγινας, Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας και τα Γυμνάσια Αίγινας, Κυψέλης και Μεσαγρού.

Επίσης, οργανώθηκαν ειδικές ξεναγήσεις για τους μαθητές του Επαγγελματικού και του Γενικού Λυκείου Αίγινας, όπου δόθηκε έμφαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την προστασία και αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και τις προοπτικές που παρουσιάζουν τα θαλάσσια επαγγέλματα.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι τα απορρίμματα σε δρόμους και παραλίες είναι το κύριο περιβαλλοντικό πρόβλημα που εντοπίζουν οι μαθητές στην περιοχή τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο θόρυβος που οφείλεται κυρίως στις εξατμίσεις μοτοσικλετών επίσης αναφέρεται από τους μαθητές ως σημαντικό πρόβλημα στο κατά τ’ άλλα ήσυχο νησί της Αίγινας.

Γενικά, οι μαθητές φαίνονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα και οι περισσότεροι κάνουν ανακύκλωση υλικών, ενώ σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει ο Δήμος Αίγινας για να αυξήσει τη συμμετοχή των όλων των κατοίκων και επαγγελματικών φορέων στην ανακύκλωση.

Σημαντικό ενδιαφέρον επέδειξαν οι μαθητές στην ενότητα της Έκθεσης για τη Ναυτιλία και ιδιαίτερα στις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν στην περιβαλλοντικά φιλική και ασφαλή κατασκευή και λειτουργία των πλοίων. Ενθαρρυντική ήταν και η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς που επισκέφθηκαν την Έκθεση, όπως φαίνεται και στα ακόλουθα ενδεικτικά σχόλια που έγραψαν στο Βιβλίο Επισκεπτών:

«Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, για το περιβάλλον και τους πολίτες, παρουσίαση. Ευχαριστούμε για την αξιόλογη προσπάθεια και τη μέριμνά σας ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές μας. Ευελπιστούμε όσα ακούσαμε να εφαρμοστούν για να έχουμε όλοι ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον».
Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης


«Εξαιρετική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Η ιστορική HELMEPA ευχόμαστε να συνεχίσει την αποστολή της στις θάλασσες της αδιαφορίας, της απερισκεψίας και της άγνοιας όλων εκείνων που με τον έναν ή άλλο τρόπο ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Ευχόμαστε η ενημερωτική καμπάνια να συνεχιστεί για το καλό όλων μας. Έχουμε ανάγκη τη HELMEPA. Της αξίζουν πολλά, γιατί αξίζουν πολλά στις θάλασσες μας που για αιώνες ήταν δρόμοι πολιτισμού και επιβίωσης. Καλή συνέχεια!»
2ο Γυμνάσιο Αίγινας

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, όπως καθαρισμός της παραλίας Αύρας από το Λιμεναρχείο Αίγινας, ειδική παρουσίαση για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας και εθελοντικός καθαρισμός της τοπικής παραλίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.