ΑΙΓΙΟ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το Αιγίο αποτέλεσε τον 11ο σταθμό της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες». Οι δράσεις της Εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας, ενώ η περιβαλλοντική Έκθεση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» από 14 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2017.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την 14 Φεβρουαρίου και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, κ Αθ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., κα Μ. Τσουκαλά, οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κ.κ. Π. Σακοβέλη και Ι. Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι τοπικών περιβαλλοντικών φορέων, 30 μαθητές-Ναυτίλοι του 1ου Γυμνασίου Αιγίου μαζί με την εκπαιδευτικό τους και πολίτες του Αιγίου.

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε για 17 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», επισκέφθηκαν 915 μαθητές και 75 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 12 Γυμνασίων Αιγιάλειας και Πάτρας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της HELMEPA με τοπικούς φορείς, οργανώθηκε επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας-Ακράτας όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «Γνωρίζοντας τις ακτές μας» και ενημερώθηκαν από τη HELMEPA για τα θαλάσσια απορρίμματα.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Ένας στους τρεις μαθητές θεωρεί τα σκουπίδια σε δρόμους και παραλίες ως το σοβαρότερο πρόβλημα, ενώ το 87% ανακυκλώνει στο σπίτι ή το σχολείο, έχοντας κατανοήσει τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ένας στους δύο μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θεματική ενότητα της Έκθεσης «Ανεξερεύνητος Ωκεανός», όπου επιστημονικά στελέχη της HELMEPA παρουσιάζουν πρόσφατα στοιχεία για τη ζωή στα βάθη των ωκεανών και εξελίξεις στις θαλάσσιες επιστήμες και έρευνες. Το 63% των μαθητών Γυμνασίου ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για επαγγέλματα σχετικά με θαλάσσιες επιστήμες, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία ή θαλάσσια βιολογία. Τέλος, ένας στους τρεις βρίσκει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ έχει αποδειχθεί πόσο πολύτιμο είναι για τη ζωή μας!

Οι εντυπώσεις των εκπαιδευτικών που επισκέφθηκαν την Έκθεση ήταν πολύ θετικές, όπως φαίνεται και στα σχόλια τους στο Βιβλίο Επισκεπτών που ενδεικτικά αναφέρουμε:

«Ιδιαίτερα κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα κίνηση για την ενημέρωση και ευρύτερη μάθηση των παιδιών. Η θάλασσα είναι ζωή, είναι η ζωή μας και πρέπει επιτέλους να μάθουμε να την αγαπάμε και να τη σεβόμαστε. Συγχαρητήρια!»
6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου

«Μαγευτική περιήγηση σε έναν συναρπαστικό κόσμο, αυτόν της θάλασσας, που γοητεύει και απασχολεί όλους, μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστούμε από καρδιάς. Προβληματιστήκαμε, ενημερωθήκαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε!»
1ο Γυμνάσιο Αιγίου

«Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να παρακολουθούν και να ακούνε για θέματα περιβάλλοντος και έξω από την τάξη, από άλλα στόματα. Βοηθά να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις. Η συνεισφορά σας σε αυτό ήταν πολύ σημαντική και αποτελεσματική, κατά τη γνώμη μας.»
15ο Γυμνάσιο Πατρών

Τέλος, δημιουργήθηκε βίντεο με σύντομες συνεντεύξεις μαθητών και εκπαιδευτικού Γυμνασίου στην αγγλική, οι οποίοι μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από την ξενάγηση στην Έκθεση. Στο βίντεο, που εστάλη στο Lloyd’s Register Foundation, περιλαμβάνονται και σχόλια εκπροσώπου τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που συμμετείχε στις δραστηριότητες της Εκστρατείας. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/JQsNJ2eYCTk