ΧΙΟΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, πραγματοποιήθηκε στη Χίο η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου 2016.

Τα εγκαίνια της Περιβαλλοντικής Έκθεσης της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς», τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς, ο τοπικός βουλευτής Ν. Μηταράκης, Πρόεδροι και Διευθυντές τοπικών φορέων, εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, του Λιμενάρχη Χίου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, εταιρειών-μελών της HELMEPA, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Π. Καλογεράκης, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την πραγματοποίηση αυτών των δράσεων ευαισθητοποίησης στη Χίο από τη HELMEPA με ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές. Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος, αναφέρθηκε στη στενή και μακρόχρονη σχέση της HELMEPA με τη Χίο, αφού ο εμπνευστής της, ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός και μεγάλο πλήθος ναυτικών και πλοιοκτητών Μελών της προέρχονται από το νησί. Επίσης, ο κ. Μητσάτσος ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Χίου για τη δωρεάν διάθεση του χώρου στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς» και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού για τη συμβολή τους στον προγραμματισμό των ενημερωτικών δράσεων, ενώ επέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα στο Διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» σε εκτίμηση της συμβολής του Ιδρύματος στην επιτυχία της Εκστρατείας στη Χίο.

Στους χαιρετισμούς τους, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Χίου αναφέρθηκαν στη χιώτικη ναυτοσύνη και τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλη την τοπική κοινωνία και ευχαρίστησαν τη HELMEPA και το LRF που συμπεριέλαβαν τη Χίο στην Εκστρατεία. Τιμώντας τους 3.000 μαθητές και τους 180 εθελοντές εκπαιδευτικούς της Χίου που από το 1993 πήραν μέρος στο Παιδικό της Πρόγραμμα, η HELMEPA επέδωσε αναμνηστικά διπλώματα στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βολισσού και στις εκπαιδευτικούς τους, που εκτέλεσαν τις περισσότερες από τις εθελοντικές δράσεις του Προγράμματος.

Στην Έκθεση μεταφέρθηκαν με δαπάνες της Εκστρατείας συνολικά 1.138 μαθητές και 76 εκπαιδευτικοί 13 Δημοτικών Σχολείων, 8 Γυμνασίων και 2 ΕΠΑΛ της Χίου. Καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, οργανώθηκαν και απογευματινές επισκέψεις, μεταξύ των οποίων επίσκεψη 38 οπλιτών της 95ης ΑΔΤΕ.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές μετά την ξενάγησή τους στην Έκθεση, προκύπτει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ευαισθητοποιημένοι και συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις και ανακύκλωση υλικών. Επίσης, το 96% των μαθητών Γυμνασίου αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θεωρούν αρμόδιους μόνο την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές. Κύρια πηγή πληροφόρησης για περιβαλλοντικά θέματα αποτελεί το σχολείο (68% των μαθητών) και ακολουθεί το διαδίκτυο (49%), ενώ ενδιαφέρον για επιστημονικούς κλάδους, όπως θαλάσσια βιολογία και ωκεανογραφία, εκδήλωσαν 3 στους 4 μαθητές.

Το ενημερωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» πραγματοποιήθηκε τη 2 Μαρτίου στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Οι 70 εκπαιδευτικοί που το παρακολούθησαν έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης ενώ οι 56 εξ αυτών έγιναν Μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Το 87% των εκπαιδευτικών αξιολόγησε την ποιότητα του Σεμιναρίου από «πολύ καλή έως άριστη» ενώ το 91% θα σύστηνε την παρακολούθησή του σε συναδέλφους.

Τέλος, θετική ήταν η αξιολόγηση και τα σχόλια των εκπαιδευτικών στο Βιβλίο Επισκεπτών καθώς και η ευχαριστήρια επιστολή του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, οι μαθητές του οποίου είναι μέλη των «Ναυτίλων της HELMEPA». Ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:

« […] Η επίσκεψή μας πέτυχε απολύτως στους εκπαιδευτικούς στόχους τους οποίους αποσκοπούσε, καθώς οι μαθητές του σχολείου μας, όπως και οι συνοδοί καθηγητές, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την HELMEPA και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και όχι μόνο. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον άρτιο και εμπεριστατωμένο τρόπο παρουσίασης που βοήθησε στην απόκτηση γνώσεων των μαθητών του σχολείου μας […]»

Ιωάννης Λιγνός
Διευθυντής ΕΠΑΛ Καρδαμύλων

«Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα τα ερεθίσματα που δώσατε απλόχερα μέσω της παρουσίασης στους μαθητές μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έρχονται τέτοιες δράσεις στο νησί. Καλή δύναμη στον αγώνα σας!»
Γ’, Δ’, Ε & ΣΤ’ Τάξη
Δημοτικό Σχολείο Καρυών

«Πολύ αξιόλογη και επαρκής ενημέρωση που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας και δημιουργεί την αισιοδοξία για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.»

Β’ Τάξη 3ου Γυμνασίου Χίου