ΚΑΡΥΣΤΟΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υπό την αιγίδα του Δήμου Καρύστου ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA, στη Νότια Εύβοια. Η Έκθεση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2017.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, όπου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζαφείρης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, κα Αγγελική Φραντζεσκίδου, ο Σχολικός Σύμβουλος Μαρμαρίου κ. Γαβριήλ Παντιώρας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και τοπικών φορέων καθώς και 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν με δαπάνες του προγράμματος συνολικά 750 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 3 Γυμνασίων του Μαρμαρίου, της Καρύστου, των Στύρων και απομακρυσμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας, η ομάδα εθελοντών-δυτών “Aegean Rebreath” σε συνεργασία με τη HELMEPA, τα καταδυτικά κέντρα “Nautilus” και “Dikelas”, το Δήμο και το Λιμεναρχείο Καρύστου πραγματοποίησε διήμερο υποβρύχιο καθαρισμό υφάλου και του λιμανιού της Καρύστου (30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου). Ανασύρθηκαν περίπου 700 κιλά απορριμμάτων όπως ελαστικά, δίχτυα και πολλά πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Ιδίως τα αλιευτικά δίχτυα που έχουν εγκαταλειφθεί στο βυθό αποτελούν σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς που παγιδεύονται σε αυτά. Το πρόβλημα των «διχτυών-φαντασμάτων», το λεγόμενο ghost fishing, προβλημάτισε αρκετά και τους μαθητές που επισκέφθηκαν την έκθεση, συνειδητοποιώντας πως ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την παγίδευση και το θάνατο χιλιάδων ζώων της θάλασσας. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να ευαισθητοποιήσει τους αλιείς και την τοπική κοινότητα της Καρύστου ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Σύντομο βίντεο από τις δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο: https://youtu.be/0yTpN_4Zz2U

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η HELMEPA πραγματοποίησε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρύστου. Οι παρουσιάσεις του Σεμιναρίου από στελέχη της HELMEPA αφορούσαν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα θαλάσσια απορρίμματα. Εκτός από την πληροφόρηση για νέα επιστημονικά δεδομένα και άλλες εξελίξεις στα θέματα αυτά, στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς παρουσιάστηκαν απλά πειράματα και μέθοδοι που μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη ώστε να μπορούν να φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους με τον κόσμο των επιστημών.

Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και εγγραφήκαν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Τα μέλη του Δικτύου, που πλέον αριθμούν τα 335, έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και λαμβάνουν τακτική ενημέρωση για επιστημονικές εξελίξεις στους θεματικούς τομείς της Εκστρατείας, με σκοπό να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και στη συνέχεια να μπορούν να ευαισθητοποιούν τους μαθητές τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τέλος, θετική ήταν η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς που επισκέφθηκαν την Έκθεση, όπως φαίνεται και στα ακόλουθα ενδεικτικά σχόλια που έγραψαν στο Βιβλίο Επισκεπτών:

«Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ξενάγηση στον κόσμο των θαλασσών και των ωκεανών! Φεύγουμε πιο πλούσιοι σε γνώσεις και πιο υπεύθυνοι για τη διάσωση του πλανήτη.»
1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου

«Είμαστε ευγνώμονες που επισκεφτήκατε το μικρό μας χωριό και δώσατε την ευκαιρία σε εμάς και τους μαθητές μας να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές.»
Δημοτικό Σχολείο Μαρμαρίου

«Πολύ κατατοπιστική η ξενάγηση και η έκθεση. Δίνει πολλά ερεθίσματα γνωστικής φύσεως στους μαθητές, καθώς και ερεθίσματα για προβληματισμό γύρω από το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του.»
Γυμνάσιο Στύρων