ΚΑΒΑΛΑ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η πόλη της Καβάλας , μεταξύ 21 και 30 Απριλίου 2015, φιλοξένησε την «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που χρηματοδοτεί το Lloyd’s Register Foundation. Πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει πληροφόρηση με διαφορετικό, βιωματικό, σύγχρονο τρόπο ώστε να εμπνεύσει τα παιδιά στην περιφέρεια της χώρας να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Οι δράσεις της νέας Εκστρατείας στην Καβάλα έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου ενώ η περιβαλλοντική της Έκθεση παρουσιάστηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Την 21 Απριλίου, η κα Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας μαζί με τον κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Καβάλας, τον κ. Δημήτρη Λεμονίδη, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και οι εκπαιδευτικοί τους εγκαινίασαν την Έκθεση. Παρόντες ήταν στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου και άλλοι φορείς.

Ο κ. Λεμονίδης, χαιρετώντας την εκδήλωση, μίλησε για τη μακρόχρονη διαδρομή και τους στόχους της HELMEPA που συνεχώς διευρύνει τις δραστηριότητές της, καθιστώντας την «συνώνυμο ευθύνης για την προστασία ακτών και θαλασσών». Ιδιαίτερα τόνισε το εθελοντικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Παιδική HELMEPA» που καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση και υψηλό επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς, άρρηκτα συνδεόμενο με το περιβάλλον.

Ο κ. Μαρκόπουλος με θερμά λόγια εκδήλωσε τη χαρά του που η πόλη του φιλοξένησε ξανά την Έκθεση της HELMEPA, επισημαίνοντας πως οι θάλασσες μας αποτελούν ένα πολυσήμαντο πεδίο δραστηριότητας που πρέπει να προστατεύουμε.

Η κα Τσανάκα καλωσορίζοντας τη HELMEPA στην Καβάλα, «την πόλη με το αρχαιότερο λιμάνι της Μακεδονίας», ανέφερε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αρχίζει μια γόνιμη συνεργασία Δήμου Καβάλας και HELMEPA.

Η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, διάβασε σύντομο χαιρετισμό της κας Μαρίας Δοκοπούλου, εκπροσώπου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναφέρθηκε στη συνεργασία HELMEPA και Υπουργείου που άρχισε το 1983 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με έξοδα του προγράμματος μεταφέρθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Έκθεση 700 μαθητές και 45 εκπαιδευτικοί από 13 Δημοτικά Σχολεία της Καβάλας, της Νέας Καρβάλης, της Χρυσούπολης και άλλων όμορων περιοχών καθώς και από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές μετά την επίσκεψή τους στην Έκθεση, φαίνεται ότι κατανοούν την αξία των θαλάσσιων πόρων και τη σημασία θαλασσών και ωκεανών για τη ζωή στον πλανήτη. Ακόμη, τα πλοία και η ναυτιλία είναι θέματα οικεία στους μαθητές, γεγονός που δηλώνει του δεσμούς της πόλης με τη ναυτική και τη ναυπηγική τέχνη.

Τα σκουπίδια στους δρόμους και τις παραλίες είναι για τα παιδιά της Καβάλας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή τους. Ενθαρρυντικό είναι πως 9 στους 10 μαθητές ανακυκλώνουν υλικά, ενώ πάνω από τους μισούς έχουν πάρει μέρος σε εθελοντικές δράσεις.


Η Εκστρατεία ολοκληρώθηκε την 29η Απριλίου με ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» με συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών που έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης της HELMEPA και έγιναν μέλη του Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.