ΛΟΥΤΡΑΚΙ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA, στην Κορινθία. Η Έκθεση φιλοξενήθηκε στο «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου από τις 12 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού–Αθλητισμού του Δήμου κ. Τ. Σακελλαρίου, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δρ. Α. Παπαφωτίου και τον Προϊστάμενο του Περιφερειακού Σταθμού Καταπολέμησης Ρύπανσης της Λιμενικής Αρχής Ισθμίας κ. Α. Λάλο. Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων και ευχαρίστησαν HELMEPA και LRF που μετέφεραν τις δράσεις της Εκστρατείας στο Λουτράκι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων, κ. Θ. Μαυροματίδου με 40 μαθητές-μέλη της Παιδικής HELMEPA και τις εκπαιδευτικούς τους που παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές τους δραστηριότητες, τραγούδησαν για το νερό και έλαβαν από τη HELMEPA αναμνηστικά δώρα.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν, με δαπάνες του προγράμματος, συνολικά 836 μαθητές και 43 εκπαιδευτικοί από Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια Αγ. Θεοδώρων, Ισθμίων, Κορίνθου, Λουτρακίου και Περαχώρας.

Στόχος της πρωτοβουλίας HELMEPA – LRF, πέρα από την ενημέρωση της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στα θέματα της Εκστρατείας, είναι να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας να ασχοληθούν με τις επιστήμες και τη μηχανική. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη των μαθητών του Γυμνασίου Περαχώρας στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν από ειδικούς για την Αρχαία Δίολκο, τον πλακόστρωτο δρόμο που κατασκευάσθηκε μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. για τη μεταφορά εμπορικών πλοίων από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα και τμήμα της βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Η Εκστρατεία ολοκληρώθηκε με το σεμινάριο της HELMEPA με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον», στο οποίο συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Οι παρουσιάσεις αφορούσαν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα θαλάσσια απορρίμματα. Το τελευταίο θέμα εμπλούτισαν με τις εμπειρίες τους εκπρόσωποι της ομάδας εθελοντών Loutraki Divers και του Συλλόγου Αυτοδυτών Λουτρακίου, με την παρουσίαση μικρής έκθεσης με χαρακτηριστικά απορρίμματα που έχουν ανασύρει από το βυθό.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ ως μέλη πλέον του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις στους θεματικούς τομείς της Εκστρατείας και θα μοιράζονται ιδέες για πρωτότυπες επιμορφωτικές δράσεις.

Τέλος, ενθαρρυντική ήταν η αξιολόγηση και τα σχόλια των εκπαιδευτικών από το Βιβλίο Επισκεπτών καθώς και η ευχαριστήρια επιστολή από το Γυμνάσιο Περαχώρας. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη HELMEPA για τη μεγάλη της προσφορά στον εκπαιδευτικό κόσμο με τη σειρά διαλέξεων και ενημερώσεων που διοργάνωσε στο Λουτράκι, καθώς και για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση που παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου μας.»
Γεώργιος Παπαφίλης
Δ/ντης Γυμνασίου Περαχώρας


«Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση. Κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών. Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας!»
Α’ Τάξη 2ου Γυμνασίου Κορίνθου

«Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και το υπέροχο ταξίδι στο μπλε των ωκεανών. Καλή συνέχεια στο έργο σας!»
Α’, Β’ & Γ’ Τάξη
1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Θεοδώρων