ΝΑΞΟΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο Φιλώτι της Νάξου ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες». Η Εκστρατεία στη Νάξο πραγματοποιήθηκε από 13 μέχρι 24 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου.

Η περιβαλλοντική έκθεση της Εκστρατείας φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου και την επισκέφθηκαν συνολικά 1.050 μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση, σε ζεστή ατμόσφαιρα, με την οποία η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε τη HELMEPA στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Α. Τζιώτης, αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μαθητών και ευχαρίστησε θερμά τη HELMEPA και το Lloyd’s Register Foundation που συμπεριέλαβαν τη Νάξο στην Εκστρατεία, με επίκεντρο το Φιλώτι.

Επίσης στην εκδήλωση, ως αναγνώριση της συμβολής του κ. Γ. Ανωμερίτη στη διοργάνωση της Εκστρατείας στη Νάξο, η HELMEPA του απένειμε αναμνηστικό λεύκωμα για τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου που φέρει το όνομά του. Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε την ανάγκη να σεβόμαστε το περιβάλλον και να προστατεύουμε θάλασσες και ωκεανούς, προσπάθεια που θα πρέπει να είναι συλλογική, αλλά να στηρίζεται ταυτόχρονα στην ατομική ευθύνη του καθενός μας.

Όπως σε όλες τις περιοχές, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησης στην Έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στο πλαίσιο έρευνας για την περιβαλλοντική ενημέρωση, από τα οποία προκύπτει ότι η κύρια πηγή πληροφόρησης για περιβαλλοντικά θέματα αποτελεί το σχολείο (72% των μαθητών). Ακόμη, οι μαθητές αντιλήφθηκαν πως το θαλάσσιο περιβάλλον απειλείται από πολλές ανθρωπογενείς δραστηριότητες και αναγνώρισαν ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στην προστασία του. Τα 2/3 των μαθητών έχουν παρατηρήσει ότι η κύρια δραστηριότητα στην περιοχή τους είναι η αλιεία και η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών από τα πλοία, καθώς και ότι η ναυτιλία προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο τους. Τέλος, κατά 62% γνωρίζουν ότι τα πλοία αποτελούν το φιλικότερο μέσο μεταφοράς.

Η Εκστρατεία στη Νάξο έκλεισε με Σεμινάριο για Εθελοντές Εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και εγγραφήκαν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA.