ΠΟΡΟΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η HELMEPA, ανταποκρινόμενη θετικά στη σχετική πρόσκληση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πραγματοποίησε στον Πόρο την «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες». Υπό την αιγίδα του Δήμου, η περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Συγγρού από 15 έως 29 Νοεμβρίου 2016.

Η Εκστρατεία ξεκίνησε με την πραγματοποίηση σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον», την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Τους 40 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Σεμινάριο καλωσόρισε εκ μέρους της HELMEPA ο Κ. Τριανταφύλλου του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Δήμο Πόρου και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά.

O Δήμαρχος Πόρου Ι. Δημητριάδης τόνισε τη σημασία ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος για την οικονομική και κοινωνική ευημερία του νησιού και συνεχάρη HELMEPA και LRF για την άρτια παρουσίαση των θεμάτων στην Έκθεση. Αναφερόμενος δε, στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αντιμετώπισή τους, ο κ. Δημητριάδης απηύθυνε πρόσκληση στη HELMEPA για συνέχιση αυτής της συνεργασίας στο μέλλον.

Στο χαιρετισμό τους, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπ/σης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά, κ. Γ. Βούλγαρης και κα Β. Κιούπη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στη σημασία της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων για το θαλάσσιο περιβάλλον και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις δράσεις της Εκστρατείας.

Οι παρουσιάσεις του Σεμιναρίου από στελέχη της HELMEPA αφορούσαν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα θαλάσσια απορρίμματα. Εκτός από την πληροφόρηση για νέα επιστημονικά δεδομένα και άλλες εξελίξεις στους θεματικούς αυτούς τομείς, στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς παρουσιάστηκαν απλά πειράματα για την τάξη και ερευνητικές μέθοδοι ώστε να μπορούν να φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους με τον κόσμο των επιστημών. Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ ως μέλη πλέον του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να ενημερώνονται και να μοιράζονται ιδέες για πρωτότυπες επιμορφωτικές δράσεις.

Την περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας επισκέφθηκαν, με δαπάνες του προγράμματος, συνολικά 790 μαθητές και 72 εκπαιδευτικοί από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Πόρου, του Γαλατά, της Καλλονής, του Καρατζά, των Μεθάνων και της Τροιζήνας.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων», που έλαβε χώρα μεταξύ 19 και 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Γερολιμένα στις 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 35 μαθητών και εκπαιδευτικών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρου. Σε αυτήν την απομακρυσμένη παραλία του νησιού, οι μαθητές συγκέντρωσαν 100 κιλά απορριμμάτων (!), τα μισά από τα οποία ανακυκλώθηκαν. Τα περισσότερα προέρχονταν από δραστηριότητες αναψυχής των λουόμενων και αρκετά από εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό. Αυτό αναδεικνύει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ακτογραμμή του Πόρου, που οφείλεται στη μεταφορά και συσσώρευση κυρίως πλαστικών απορριμμάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές του Σαρωνικού κόλπου.

Την ίδια ημέρα, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διοργάνωσε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης», το οποίο επισκέφθηκαν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Πόρου, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ιδέα της ανακύκλωσης και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές σε μεγάλο βαθμό είναι ευαισθητοποιημένοι, καθώς 9 στους 10 έχουν λάβει μέρος σε κάποια περιβαλλοντική δράση (π.χ. καθαρισμό ακτής, δενδροφύτευση κ.α.) και το 85% συμμετέχει σε ανακύκλωση υλικών. Στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κατά την ξενάγηση τους στην Έκθεση, έγινε αναλυτική παρουσίαση των θαλάσσιων επιστημών, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία και θαλάσσια βιολογία. Το 15% των μαθητών δεν γνώριζαν κάποια από τις παραπάνω επιστήμες, παρ’ όλα αυτά, το 80% δήλωσε πως θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με μια από αυτές στο μέλλον.

Θετική ήταν η αξιολόγηση και τα σχόλια των εκπαιδευτικών στο Βιβλίο Επισκεπτών, από τα οποία ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:

«Σας ευχαριστούμε για το πολύ αξιόλογο πρόγραμμα που έχετε εκπονήσει και μας παρουσιάσατε. Μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα και προβληματιστήκαμε για τα λάθη μας και τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις δράσεις σας!»

Ε’ Τάξη
Δημοτικό Σχολείο Γαλατά

«Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και την απολαύσαμε!»

Β’ Τάξη
Γενικό Λύκειο Πόρου

Τέλος, με ικανοποίηση λάβαμε την ευχαριστήρια επιστολή του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Λεωνίδα Νίκα:

« […] Η συνεργασία με τα μέλη της ομάδας της HELMEPA ήταν εξαιρετική, ενώ και η παρουσίαση των εισηγήσεων στα σεμινάρια και κυρίως των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων στην Έκθεση έδωσαν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ενημερωθούν για τη σύγχρονη κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τις απειλές που δέχονται και τους τρόπους προστασίας τους, τη συμβολή των επιστημών στην μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος καθώς και για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ναυτιλία και πώς αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη ρύπανσης των θαλασσών. Ελπίζουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση της συνεργασίας μας για τη διοργάνωση και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων προς όφελος των εκπαιδευτικών, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.»