ΣΚΙΑΘΟΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και υπό την αιγίδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», από 26 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2016.

Επίκεντρο της εκστρατείας ήταν η περιβαλλοντική έκθεση, την οποία φιλοξένησε o Δήμος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπούρτζι» για 10 ημέρες και την επισκέφθηκαν 791 μαθητές και 48 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καθώς και 45 μαθητές του Γυμνασίου της Αλοννήσου.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, την 26 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου, κ. Κ. Γιαννίτσης, ο Λιμενάρχης, Πλωτάρχης ΛΣ Ν. Κατσάμπας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», κ. Θ. Τζούμας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA από το 1ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος, ευχαρίστησε το Δήμο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», την εταιρεία HELLENIC SEAWAYS για την προσφορά έκπτωσης στη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών της Αλοννήσου και το Πρακτορείο Ευσταθίου για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών στην παραλία της Ασέληνου, όπου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός ακτής.

Ο Αντιδήμαρχος, ευχαριστώντας τη HELMEPA που συμπεριέλαβε το νησί τους στην Εκσταρτεία, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος ως «σύγχρονου πυλώνα ανάπτυξης» της Σκιάθου. Σημαντικά, είπε, είναι τα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στη Σκιάθο, που διαχειρίζεται με ένα σύγχρονο δίκτυο ανακύκλωσης 6.500 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών του Συλλόγου για την επίσκεψη της Εκστρατείας στη Σκιάθο καθώς και για την τετράχρονη συνεργασία με τη HELMEPA που έφερε το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» στα Δημοτικά Σχολεία του νησιού, κινητοποιώντας την εκπαιδευτική κοινότητα της Σκιάθου.

Ο Λιμενάρχης Σκιάθου παρουσίασε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Λιμεναρχείου για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, την κατάρτιση ενός σχεδίου συχνών ασκήσεων με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών αλλά και την ενημέρωση που προσφέρει στα Δημοτικά Σχολεία για την ασφάλεια στη θάλασσα και την αποφυγή ατυχημάτων.

Η εθελόντρια εκπαιδευτικός του 1ου Νηπιαγωγείου της Σκιάθου επεσήμανε πως μέσα από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», τα παιδιά ενημερώνονται για το περιβάλλον, αναλαμβάνουν δράσεις και μαθαίνουν να υιοθετούν θετική στάση και συμπεριφορά για την προστασία του. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδι των νηπίων εμπνευσμένο από την ανακύκλωση που γίνεται στο νησί και απονομή από τη HELMEPA αναμνηστικών δώρων.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησής τους στην έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά θέματα, συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις ενώ το 85% αυτών κάνει ανακύκλωση. Ειδικότερα, ένας στους δύο μαθητές του Δημοτικού θεωρεί τα απορρίμματα σε δρόμους και ακτές ως το πιο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στο νησί τους. Ενθαρρυντικό είναι το ότι 95% των μαθητών Γυμνασίου θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος δικό τους καθήκον και όχι μόνο της Πολιτείας και των Τοπικών Αρχών.

Το ενημερωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και ’νθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οι 30 εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων που παρακολούθησαν το σεμινάριο έλαβαν σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και όσοι ήθελαν έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς αξιολόγησαν την ύλη του σεμιναρίου από «Πολύ Καλή» έως «’ριστη».

Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Marine Litter Watch Month” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας «Ασέληνος», όπου 40 μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου με τους εκπαιδευτικούς τους και με μέλη του Λιμεναρχείου κατέγραψαν ηλεκτρονικά (on-line) τα απορρίμματα.

Τέλος, θετική ήταν η αξιολόγηση και τα σχόλια των εκπαιδευτικών στο Βιβλίο Επισκεπτών καθώς και η ευχαριστήρια επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:

«Εκ ΅έρους του Διοικητικού Συ΅βουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», […] θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο που επιτελείτε ΅ε αφοσίωση, συνέπεια και αποτελεσ΅ατικότητα, το οποίο καταδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, έργο ιδιαίτερα απαραίτητο και επιβεβλη΅ένο στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η χώρα ΅ας. Η συνεργασία ΅ε τη HELMEPA είναι ιδιαίτερα τι΅ητική και ση΅αντική για τη Σκιάθο, και ευελπιστού΅ε να έχει συνέχεια.»

«Θερμά συγχαρητήρια για την υπέροχη και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση θεμάτων που πρέπει να απασχολούν όλους μας. Εύχομαι καλή δύναμη στο λειτούργημά σας και ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι φορείς σχετικά.»

Μαρία Καλατζή
Εικαστικός, Πολιτιστική Ακόλουθος UNESCO

Πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική η παρουσίαση, μακάρι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι μαθητές. Σας εύχομαι να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά αυτήν την πορεία. Ευχαριστούμε πολύ.

Μαρινέλλα Σαμαρά
1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου