ΣΠΑΡΤΗ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στη Σπάρτη μεταφέρθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», από 25 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2017, όπου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Π.Ε. Λακωνίας/ Περιφέρεια Πελοποννήσου. H περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Π.Ε. Λακωνίας.

Tα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 25 Απριλίου και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κυρία Α. Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Π. Αργυρόπουλος, οι Διευθυντές και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά 876 μαθητές και 69 εκπαιδευτικοί από 12 Δημοτικά Σχολεία και 4 Γυμνάσια της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι, λαμβάνουν μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις και το 93% αυτών συμμετέχει στην ανακύκλωση υλικών. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 μαθητές Γυμνασίου αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θεωρούν αρμόδιους μόνο την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές. 1 στους 2 μαθητές Γυμνασίου εντυπωσιάστηκε από την ενότητα της Έκθεσης «Ο θαλάσσιος κόσμος», όπου αναλύεται η σημασία της θάλασσας για τον άνθρωπο και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, ενώ το 58% των μαθητών Δημοτικού θα ήθελαν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σχετικό με τη θάλασσα. Τέλος, τα κύρια θέματα που προβλημάτισαν τους μαθητές ήταν η ρύπανση των θαλασσών από τα σκουπίδια, οι μεγάλοι χρόνοι διάλυσής τους και ο θάνατος ή παγίδευση ζώων μέσα σε αυτά, καθώς και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Η Εκστρατεία έκλεισε με εθελοντικό καθαρισμό την 9η Μαΐου στις όχθες του ποταμού Ευρώτα με τη συμμετοχή 45 μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και των εκπαιδευτικών τους. Οι μικροί εθελοντές μάζεψαν με ζήλο τα απορρίμματα που βρήκαν και τα κατέγραψαν στα ειδικά Δελτία Καταγραφής που τους διέθεσε η HELMEPA.

Τέλος, θετική ήταν η αξιολόγηση και τα σχόλια των εκπαιδευτικών στο Βιβλίο Επισκεπτών. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα ακόλουθα:

«Ολοκληρωμένη και εξαιρετική παρουσίαση. Όλα τα παιδιά την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή και ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας. Ευχαριστούμε θερμά για την ενημέρωση και σας συγχαίρουμε για την εξαιρετική σας πρωτοβουλία.»
2ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας

«Πολύ ωραία και διαθεματικά ωφέλιμη διοργάνωση. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους υποστηρικτές!»
Ελένη Παλούμπα, Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Λακωνίας

«Εξαιρετική η παρουσίαση και υπέροχη δουλειά από αυτές που θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα. Βοήθησε πάρα πολύ τα παιδιά να κατανοήσουν πράγματα και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε πολύ!»
Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου