Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς του Πειραιά από τη HELMEPA και το Lloyd’s Register Foundation
 

Στο πλωτό Μουσείο “HELLAS LIBERTY”, στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου σεμινάριο ‘Train-the-Trainer’ της HELMEPA για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον».

To σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και αποτελεί μέρος της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες, που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις της Ελλάδας στο διάστημα 2014-2017, με την υποστήριξη του Bρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*.

Τους 85 εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο καλωσόρισε εκ μέρους της HELMEPA ο Κ. Τριανταφύλλου του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα υλοποίηση της Εκστρατείας και στους συγκεκριμένους στόχους του Σεμιναρίου. Ο Καπετάν Βαγγέλης Κούζιλος, Πρόεδρος του πλωτού Μουσείου “HELLAS LIBERTY”, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία των πλοίων Liberty, το ρόλο τους στην εξέλιξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και τις προσπάθειες δημιουργίας του Μουσείου. Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος, ο Διευθυντής Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Λ. Νίκας, ο οποίος μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Πειραιά με τη ναυτιλία και ευχαρίστησε τη HELMEPA και το LRF για την πρωτοβουλία, εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει ευρύτερα γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά το “HELLAS LIBERTY”.

Στη συνέχεια, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA παρουσίασαν στους συμμετέχοντες πρόσφατα στοιχεία και εξελίξεις στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της προστασίας του από απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση καθώς και τη σημασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την ανθρωπότητα και τις πρωτοβουλίες της για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία.

Οι εκπαιδευτικοί έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA, ενώ με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου περιηγήθηκαν στους χώρους του πλοίου και ενημερώθηκαν λεπτομερέστερα για την ιστορία του.

Την επόμενη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εργαστήρια στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και ξενάγηση στους Νεώσοικους της Ζέας από στελέχη του Μουσείου και ειδικευμένους αρχαιολόγους.

Η HELMEPA ευχαριστεί τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Γ. Βούλγαρη και κα Β. Κιούπη για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, το πλωτό Μουσείο “HELLAS LIBERTY” για τη θερμή φιλοξενία και όλους τους εκπαιδευτικούς που με την παρουσία τους έδωσαν μήνυμα ελπίδας για μια βιώσιμη σχέση ανθρώπου-θάλασσας.