Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σάμο
 

Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη στη Χίο το Μάρτιο, η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» συνεχίστηκε τον Απρίλιο στη Σάμο.

Η Εκστρατεία, που πραγματοποιείται από τη HELMEPA σε 14 ελληνικές πόλεις και νησιά μέχρι το 2017, με την οικονομική υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF), έχει ως στόχο να ενημερώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας και να εμπνεύσει τα παιδιά στη χώρα μας να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

Στη Σάμο, οι δράσεις της Εκστρατείας ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου και ξεκίνησαν την 5 Απριλίου με Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου στο Βαθύ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα Σ. Ανδρεάδου, Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης Σάμου (ΔΟΠΠΟΝΑΣ) και οι κυρίες Π. Παππά και Σ. Λασκαρίδου, Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, αντίστοιχα. Όλες ευχαρίστησαν τη HELMEPA για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκαν στη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι 48 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν το Σεμινάριο έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ 38 εξ αυτών έγιναν Μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA.

Η Έκθεση της Εκστρατείας φιλοξενήθηκε μεταξύ 5 και 15 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πυθαγορείου όπου την επισκέφθηκαν συνολικά 1.067 μαθητές και 95 εκπαιδευτικοί 15 Δημοτικών Σχολείων και 6 Γυμνασίων του νησιού

Όπως σε κάθε πόλη-σταθμό της Εκστρατείας, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών που επισκέφτηκαν την Έκθεση. Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές, προκύπτει ότι το κύριο περιβαλλοντικό πρόβλημα που εντοπίζουν στην περιοχή τους είναι τα σκουπίδια σε δρόμους και παραλίες.

Η HELMEPA ευχαριστεί το Δήμο Σάμου που έθεσε την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του, τις Δ/νσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία τους, το Γυμνάσιο Πυθαγορείου για τη θερμή φιλοξενία, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του νησιού που ανταποκρίθηκαν θερμά στα μηνύματα της Εκστρατείας.

Επόμενος σταθμός της Εκστρατείας είναι η Σκιάθος, το φθινόπωρο, όπου οι ενημερωτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου.