Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στον Πόρο

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της HELMEPA στον Πόρο, δέκατο σταθμό της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017, με την υποστήριξη του Bρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation* (LRF).

Η Εκστρατεία ξεκίνησε με την πραγματοποίηση σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον», την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών. Την περιβαλλοντική Έκθεση, που φιλοξενήθηκε για 15 ημέρες στο Δημοτικό Μέγαρο Συγγρού, επισκέφθηκαν, με δαπάνες του προγράμματος, συνολικά 790 μαθητές και 72 εκπαιδευτικοί από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Πόρου, του Γαλατά, της Καλλονής, του Καρατζά, των Μεθάνων και της Τροιζήνας.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων», που έλαβε χώρα μεταξύ 19 και 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Γερολιμένα στις 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 35 μαθητών και εκπαιδευτικών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρου. Σε αυτήν την απομακρυσμένη παραλία του νησιού, οι μαθητές συγκέντρωσαν 100 κιλά απορριμμάτων (!), τα μισά από τα οποία ανακυκλώθηκαν. Τα περισσότερα προέρχονταν από δραστηριότητες αναψυχής των λουόμενων και αρκετά από εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό. Αυτό αναδεικνύει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ακτογραμμή του Πόρου, που οφείλεται στη μεταφορά και συσσώρευση κυρίως πλαστικών απορριμμάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές του Σαρωνικού κόλπου.

Την ίδια ημέρα, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διοργάνωσε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης», το οποίο επισκέφθηκαν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Πόρου, με σκοπό την εξοικείωσή τους με την ιδέα της ανακύκλωσης και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές σε μεγάλο βαθμό είναι ευαισθητοποιημένοι, καθώς 9 στους 10 έχουν λάβει μέρος σε κάποια περιβαλλοντική δράση (π.χ. καθαρισμό ακτής, δενδροφύτευση κ.α.) και το 85% συμμετέχει σε ανακύκλωση υλικών. Στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κατά την ξενάγηση τους στην Έκθεση, γίνεται αναλυτική παρουσίαση των θαλάσσιων επιστημών, όπως ωκεανογραφία, βιομιμητική, ενάλια αρχαιολογία και θαλάσσια βιολογία. Το 15% των μαθητών δεν γνώριζαν κάποια από τις παραπάνω επιστήμες, παρ’ όλα αυτά, το 80% δήλωσε πως θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με μια από αυτές στο μέλλον.

Η HELMEPA ευχαριστεί το Δήμο Πόρου για τη φιλοξενία της Έκθεσης και τη συνδρομή του στην εκτέλεση της Εκστρατείας, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για την άριστη συνεργασία στον προγραμματισμό των επισκέψεων, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του νησιού και των γύρω περιοχών για τη θερμή τους ανταπόκριση στα μηνύματα της Εκστρατείας.