Εθελοντικοί Καθαρισμοί

Πάρτε μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί. Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016
17 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Όνομα:
Επώνυμο:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νόμος:
ΤΚ:
   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ
Όνομα:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νομός:
ΤΚ:
 
Όνομα Ακτής:
Περιοχή:
Περιφέρεια:
Συντεταγμένες:
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Τύπος Καθαρισμού:
Ημερομηνία:
Ώρα Έναρξης:
Ώρα Λήξης:
Αριθμός Συμμετεχόντων:
Που θα καθαρίσετε;

Όταν καταχωρηθεί η δράση σας, θα μπορέσετε να τη δείτε και στο χάρτη!
Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών (Ιnternational Coastal Cleanup - ICC) είναι μια πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy.

Η εθελοντική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 1985 από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια, που αποφάσισε να αφιερώνει μία ημέρα το χρόνο στον καθαρισμό της κοντινής της παραλίας στην οποία συναντούσε συνεχώς απορρίμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε παγκόσμια εκστρατεία κάθε Σεπτέμβριο, αποτελώντας το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους της στον κόσμο. Τα 30 αυτά χρόνια περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν συλλέξει 100.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από 580.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 153 χώρες.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές, καθώς με τον τρόπο αυτό ανακαλύπτουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το ανθρώπινο χέρι που «κρύβεται» πίσω από κάθε σκουπίδι. Για παράδειγμα, από τους καπνιστές προέρχονται 2.127.565 αποτσίγαρα που συνέλεξαν οι εθελοντές παγκοσμίως το 2015, ποσότητα που αντιστοιχεί 106.378 πακέτα τσιγάρων!

Επιπλέον, τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές μπορεί να ξεκινούν ως ένα πρόβλημα τοπικό, αλλά τις περισσότερες φορές απαιτούν αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέσω του ανέμου και των θαλάσσιων ρευμάτων αυτά μεταφέρονται μακριά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τεράστιας συσσώρευσης πλαστικών σε θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού, όπου η κυκλοφορία των επιφανειακών υδάτων είναι αργή λόγω της μικρής έντασης των ανέμων και των υψηλών συστημάτων πίεσης.

Φέτος, η HELMEPA συντονίζει τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμός Aκτών στην Ελλάδα από 17 Σεπτεμβρίου μέχρι 17 Οκτωβρίου 2016, ο οποίος ορίζεται ως Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας του Facebook


Καταγράψτε ό,τι βρείτε!

Κατεβάστε το δελτίο καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
Κατεβάστε το δελτίο καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

Είστε χρήστης συσκευής i-phone ή android; Kατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Marine Litter Watch (μόνο στην Αγγλική) για την εύκολη καταγραφή των απορριμμάτων και την ηλεκτρονική υποβολή των αποτελεσμάτων του καθαρισμού σας. ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ γίνετε μέλος της κοινότητας εθελοντών-χρηστών της HELMEPA, στέλνοντας email στο environment@helmepa.gr ή τηλεφωνικά στο 2019343088 για να λάβετε τους κωδικούς πρόσβασης.

 

Χρήσιμες Συμβουλές


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μπείτε στην παρέα μας στο facebook

Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, στείλτε μας τις φωτογραφίες στο environment@helmepa.gr για να προβάλουμε τη δράση σας στη σελίδα μας!
 
Αποτελέσματα του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού
Ακτών 2015 στην Ελλάδα
 
Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2015 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου σε 11 Περιφέρειες της χώρας με "πρωταθλήτριες" την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Ήπειρο.

Πήραν μέρος 5.049 εθελοντές που εκτέλεσαν 104 καθαρισμούς ακτών και οχθών ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χλμ. Συνέλεξαν και κατέγραψαν 9 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους 4 ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης, η οποία για μία ακόμη χρονιά υποστήριξε τη δράση. Πραγματοποιήθηκαν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Αγαθονήσι, Αγ. Θεοδώρους, Άναυρο Μαγνησίας, Ίσθμια, Λίμνη Ηραίου και Λουτράκι από 135 εθελοντές δύτες. Αξίζει να σημειωθεί πως ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους 5 τόνων, που ήταν μεταξύ άλλων 421 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 238 μέτρα σχοινί, 215 αλουμινένια κουτιά, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 62 πλαστικές σακούλες, 42 άγκυρες, 21 «σαγιονάρες», 18 βάζα, 6 οδοντόβουρτσες και 2 κάδοι σκουπιδιών.

Θλιβερή εξακολουθεί να είναι η διαπίστωση ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν το υπ’ αριθμόν 1 σκουπίδι στις ακτές. Απογοητευτικό ήταν επίσης ότι βρέθηκαν σε ακτές για μια ακόμη χρονιά 1 πολυθρόνα, 1 τραπέζι, 8 πλαστικές καρέκλες, 2 χαλιά, 1 ηλεκτρική σκούπα, 2 ηλεκτρικά σίδερα, 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής, 52 παπούτσια, πιπίλες, πάνες και μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά, 3 κουδούνες ζώων και μία ξένη σημαία!

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ακτές, δυστυχώς, τα επτά είναι πλαστικά που προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής.
 
Είδος (τμχ)
Αποτσίγαρα 54.423
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 13.672
Πλαστικά μπουκάλια 13.590
Καλαμάκια 10.622
Πλαστικά καπάκια συσκευασιών   8.027
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.   7.103
Συσκευασίες τροφίμων   5.084
Πλαστικές σακούλες   4.437
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών   3.916
Πλαστικές συσκευασίες τροφίμων   3.582
 
Από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που διατηρεί η HELMEPA, παρουσιάζεται δραματική αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Το 2004 ήταν το 21% του συνόλου των απορριμμάτων ενώ το 2015 τα πλαστικά έφτασαν στο 50%.

Στην εθελοντική πρωτοβουλία του ετήσιου καθαρισμού ακτών πήρε και πάλι μέρος η εκπαιδευτική κοινότητα με 54 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι». Από την πλευρά της ναυτιλίας συμμετείχαν στελέχη 11 εταιρικών μελών της HELMEPA με τις οικογένειες τους ενώ το «παρών» έδωσαν και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών, ναυτικοί όμιλοι και αλιευτικοί συνεταιρισμοί. Την όλη πρωτοβουλία συνέδραμαν 20 Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί με οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στους τοπικούς συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές, η HELMEPA απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα, ο δε κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS_ICC_2015.pdf

 
|
 

|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved