Last update:
 
ΠΡΟΣΕΧΩΣ
 
 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις μας
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
Αίτηση Μέλους
DOWNLOADS
Υλικό HELMEPA
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ
Πληροφορίες & Υλικό
30 ΧΡΟΝΙΑ HELMEPA
6 Ιουνίου 2012
25 ΧΡΟΝΙΑ HELMEPA
6 Ιουνίου 2007
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA
20 Φεβρουαρίου 2009
 
 
 
Εθελοντικοί Καθαρισμοί

Πάρτε μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί. Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»
Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 6 – 15 Μαΐου 2016

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Όνομα:
Επώνυμο:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νόμος:
ΤΚ:
   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ
Όνομα:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νομός:
ΤΚ:
 
Όνομα Ακτής:
Περιοχή:
Περιφέρεια:
Συντεταγμένες:
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Τύπος Καθαρισμού:
Ημερομηνία:
Ώρα Έναρξης:
Ώρα Λήξης:
Αριθμός Συμμετεχόντων:
Που θα καθαρίσετε;

Όταν καταχωρηθεί η δράση σας, θα μπορέσετε να τη δείτε και στο χάρτη!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2014 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», και η HELMEPA συντονίζει για 3η χρονιά φέτος στη χώρα μας αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Οι καθαρισμοί, εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της συλλογής των απορριμμάτων, έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ευρύτερη εικόνα του προβλήματος.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει το σεβασμό του προς το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, καθαρίζοντας μια κοντινή παραλία, όχθη ποταμού ή λίμνης, τμήμα του βυθού, δάσος, πάρκο ή μέρος όπου υπάρχουν σκουπίδια στις γειτονιές.

Φέτος, οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα μεταξύ 6 και 15 Μαΐου.

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας του Facebook


Καταγράψτε ό,τι βρείτε!

Κατεβάστε το δελτίο καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
Κατεβάστε το δελτίο καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

Είστε χρήστης συσκευής i-phone ή android; Kατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Marine Litter Watch (μόνο στην Αγγλική) για την εύκολη καταγραφή των απορριμμάτων και την ηλεκτρονική υποβολή των αποτελεσμάτων του καθαρισμού σας. ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ γίνετε μέλος της κοινότητας εθελοντών-χρηστών της HELMEPA, στέλνοντας email στο environment@helmepa.gr ή τηλεφωνικά στο 2019343088 για να λάβετε τους κωδικούς πρόσβασης.

 

Χρήσιμες Συμβουλές


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μπείτε στην παρέα μας στο facebook

Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, στείλτε μας τις φωτογραφίες στο environment@helmepa.gr για να προβάλουμε τη δράση σας στη σελίδα μας!
 
Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα της
Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2015
 
Το 2015, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 7.400 εθελοντές οργάνωσαν και συμμετείχαν σε 145 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σΆ όλη την Ελλάδα. Καλύπτοντας συνολική έκταση μήκους 170 χλμ, οι εθελοντές συνέλεξαν 18 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 3 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των δελτίων καταγραφής της HELMEPA που συμπλήρωσαν σχολαστικά οι εθελοντές προκύπτει ότι 2 στα 3 απορρίμματα που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα με τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα είναι πλαστικά.
 
Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα (τμχ)
Αποτσίγαρα 27.102
Πλαστικά μπουκάλια 16.626
Καλαμάκια 14.536
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ. 10.393
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 8.798
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών   7.816
Πλαστικές σακούλες   7.314
Συσκευασίες τροφίμων   6.284
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.   5.984
Πλαστικά ποτήρια/πιάτα   4.236
 
Στα άλλα απορρίμματα που συνέλεξαν οι εθελοντές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 3.664 καπάκια ποτηριών/συσκευασιών, 2.763 γυάλινα μπουκάλια, 1.820 πλαστικά δοχεία λιπαντικών/καθαριστικών, 1.794 μέτρα σχοινιού και 594 μέτρα πετονιάς, 1.412 πάνες και μωρομάντηλα, 1.024 κονσέρβες, 771 αναπτήρες, 620 μπαταρίες όλων των ειδών και 245 ηλεκτρικές συσκευές, 211 ελαστικά και 123 άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων/μοτοσυκλετών, 48 βαρέλια, 22 καρέκλες, 6 κάδοι απορριμμάτων, 2 θερμοσίφωνες και ένα καζανάκι!

Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα των χιλιάδων εθελοντών που συμμετείχαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού μαζί με το μήνυμα του «Γλάρου» της HELMEPA «Τα σκουπίδια ανήκουν στους κάδους. Η καθαρή θάλασσα ανήκει σε όλους!» να εμπνεύσουν ακόμα περισσότερους εθελοντές να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2016 και να αποτελέσουν το έναυσμα για μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά προς το φυσικό περιβάλλον απΆ όλους μας.


 
|
|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved