Εθελοντικοί Καθαρισμοί

Εθελοντικοί Καθαρισμοί

Από το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το «Γλάρο», ξεκίνησε συντονισμένες εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαθητές και άλλοι πολίτες συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών. Έκτοτε, οι εθελοντικοί καθαρισμοί έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Επίσης, η υιοθεσία και ο καθαρισμός ακτής αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», που από το 1993 προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα. Η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

Δήλωσε και συ τώρα συμμετοχή
στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών,
16 Σεπτεμβρίου - 16 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Όνομα:
Επώνυμο:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νόμος:
ΤΚ:
   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ
Όνομα:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νομός:
ΤΚ:
 
Όνομα Ακτής:
Περιοχή:
Περιφέρεια:
Συντεταγμένες:
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Τύπος Καθαρισμού:
Ημερομηνία:
Ώρα Έναρξης:
Ώρα Λήξης:
Αριθμός Συμμετεχόντων:
Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Για την υποστήριξη των δράσεών τους, η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες έντυπο ενημερωτικό υλικό και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων που καλούνται να επιστρέψουν συμπληρωμένο. Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίμματα.

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών
3ο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου

H εθελοντική αυτή δράση είναι πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ και ξεκίνησε το 1985 από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια, που αποφάσισε να αφιερώνει μία ημέρα το χρόνο στον καθαρισμό της κοντινής της παραλίας στην οποία συναντούσε συνεχώς απορρίμματα. Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε παγκόσμια εκστρατεία κάθε Σεπτέμβριο, αποτελώντας το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους της στον κόσμο. Για να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή φορέων και πολιτών, η HELMEPA εντάσσει την πρωτοβουλία αυτή στο «Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», που ξεκινάει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (δηλ. το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη) και διαρκεί για ένα μήνα. To 2015 ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών συμπλήρωσε 30 χρόνια δράσης. Από το 1985 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν συλλέξει 90.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από 565.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 153 χώρες. Στα infographics που φαίνονται δεξιά μπορείτε να δείτε τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα 30 χρόνια που οργανώνεται αυτή η πρωτοβουλία.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού - 1ο Σαββατοκύριακο του Μαΐου
«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2014 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», και η HELMEPA συντονίζει στη χώρα μας αυτή την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Οι καθαρισμοί, εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της συλλογής των απορριμμάτων, έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ευρύτερη εικόνα του προβλήματος. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν την πρωτοβουλία και ιδέες για δράση θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.ewwr.eu/en/take_part/lets-clean-up-europe

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2017

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Είδος (τμχ)
Αποτσίγαρα 21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ      8.458
Συσκευασίες τροφίμων      6.026
Πλαστικά μπουκάλια      4.645
Καλαμάκια      4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά      4.177
Πλαστικές σακούλες      2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά      2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ      2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.      2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 τεμάχια απορριμμάτων, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι και ένα στρώμα γυμναστικής και ολόκληρους κάδους σκουπιδιών! Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στο.στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας και της άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η ετήσια παραγωγή πλαστικού έχει πλέον ξεπεράσει τους 300 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια!

Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS-GREECE-ECD-2017.pdf


        Χρήσιμες συμβουλές για τη διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών


Marine Litter Watch

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) ανέπτυξε ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε καθαρισμούς ακτών να καταγράφουν εύκολα, γρήγορα και με σαφήνεια τα απορρίμματα που εντοπίζουν και συλλέγουν χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet τους.

Πέρα από την πρακτική του αξία, το Marine Litter Watch (MLW) είναι συμβατό με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση της ρύπανσης των ακτών με θαλάσσια απορρίμματα με έναν τυποποιημένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συλλογή επιστημονικά αξιοποιήσιμων δεδομένων. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που λαμβάνονται υπόψη για την παρακολούθηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης (environmental status) των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της ΕE, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD).

H ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη. Εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές android και i-phone/i-pad. Εγγραφείτε στην αναγνωρισμένη κοινότητα χρηστών (community) της HELMEPA και βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για την on-line καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός λοιπόν από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, εξάγονται ποιοτικά και αξιοποιήσιμα δεδομένα, στα πρότυπα και τη λογική μιας «επιστήμης των πολιτών» (citizen science) που προωθείται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επόμενη οργανωμένη εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών που συντονίζει η HELMEPA ξεκινάει την 16 Σεπτεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι την 16 Οκτωβρίου, δηλαδή ένας «Μήνας δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον». Βέβαια, δεν χρειάζεται να περιμένουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να αναλάβουμε δράση. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει κάθε μέρα για να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας. Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στο χέρι μας και οφείλουμε επιτέλους να αλλάξουμε τις συνήθειες που βλάπτουν τον πλανήτη μας!


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μπείτε στην παρέα μας στο facebook

Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, στείλτε μας τις φωτογραφίες στο environment@helmepa.gr για να προβάλουμε τη δράση σας στη σελίδα μας!
 
 
|
 

|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved