Εθελοντικοί Καθαρισμοί

Εθελοντικοί Καθαρισμοί HELMEPA

Kάθε άνοιξη η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίησης όλων για ένα καθαρό περιβάλλον στην Ε.Ε. χωρίς απορρίμματα.

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στο γεγονός ότι αν και το 70% των απορριμμάτων προέρχεται από δραστηριότητες στη στεριά, πολλά από αυτά καταλήγουν από τα βουνά και την ενδοχώρα στη θάλασσα και τις ακτές μέσω του ανέμου, ποταμών, χειμάρρων ακόμη και του οδικού δικτύου.

Καθώς το πρόβλημα της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα και ειδικά με πλαστικά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχουμε όλοι μας χρέος να γίνουμε μέρος της λύσης μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουμε, κάνοντας ανακύκλωση και συμμετέχοντας σε δράσεις καθαρισμού και ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα.

Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

Οι δράσεις της φετινής εκστρατείας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 4 και 25 Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείτε να προγραμματίσετε τη δράση σας οποιανδήποτε άλλη ημερομηνία μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Επικοινωνήστε λοιπόν με φίλους, συμμαθητές ή συναδέλφους και οργανώσετε μια εξόρμηση για τον καθαρισμό κοντινής σας ακτής, πάρκου ή δάσους, ή και της γειτονιάς σας από τα σκουπίδια

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Όνομα:
Επώνυμο:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νόμος:
ΤΚ:
   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ
Όνομα:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νομός:
ΤΚ:
 
Όνομα ακτής/ποταμού/
λίμνης/δάσους/πάρκου:
Περιοχή:
Περιφέρεια:
Συντεταγμένες:
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Τύπος Καθαρισμού:
Ημερομηνία:
Ώρα Έναρξης:
Ώρα Λήξης:
Αριθμός Συμμετεχόντων:

Όταν καταχωρηθεί η δράση σας, θα μπορέσετε να τη δείτε και στο χάρτη!


Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας της HELMEPA στο Facebook

Καταγράψτε ό,τι βρείτε!

Κατεβάστε το Δελτίο Καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
Κατεβάστε το Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

Είστε χρήστης συσκευής i-phone ή android;
Καταγράψτε θαλάσσια απορρίμματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής
Marine Litter Watch

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) ανέπτυξε ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε καθαρισμούς ακτών να καταγράφουν εύκολα, γρήγορα και με σαφήνεια τα απορρίμματα που εντοπίζουν και συλλέγουν χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet τους.

Πέρα από την πρακτικότητά του, η αξία του Marine Litter Watch (MLW) έγκειται στη συμβατότητά του με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση της ρύπανσης των ακτών με θαλάσσια απορρίμματα με έναν τυποποιημένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συλλογή επιστημονικά αξιοποιήσιμων δεδομένων. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που λαμβάνονται υπόψη για την παρακολούθηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης (environmental status) των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της ΕE, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD).

H ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη. Εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές android και i-phone/i-pad. Εγγραφείτε στην αναγνωρισμένη κοινότητα χρηστών (community) της HELMEPA και βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για την on-line καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός λοιπόν από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, εξάγονται ποιοτικά και αξιοποιήσιμα δεδομένα, στα πρότυπα και τη λογική μιας «επιστήμης των πολιτών» (citizen science) που προωθείται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Χρήσιμες συμβουλές

Οδηγός Καθαρισμού Ακτής HELMEPA
Οδηγός Υποβρύχιου Καθαρισμού HELMEPA
Αφίσα - Χρόνοι διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα
Αφίσα – Υλικά που ανακυκλώνονται

Δραστηριοποιηθείτε στα κοινωνικά δίκτυα!

Μπείτε στην παρέα μας στο facebook (Εικονίδιο Fb και σύνδεση στη σελίδα μας https://www.facebook.com/Helmepa)

Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, στείλτε μας τις φωτογραφίες στο environment@helmepa.gr για να προβάλουμε τη δράση σας στη σελίδα μας!

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2017

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Είδος (τμχ)
Αποτσίγαρα   21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ     8.458
Συσκευασίες τροφίμων     6.026
Πλαστικά μπουκάλια                                           4.645
Καλαμάκια     4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά     4.177
Πλαστικές σακούλες     2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά     2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ     2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.     2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 τεμάχια απορριμμάτων, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι και ένα στρώμα γυμναστικής και ολόκληρους κάδους σκουπιδιών! Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στο…στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας και της άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η ετήσια παραγωγή πλαστικού έχει πλέον ξεπεράσει τους 300 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με μελέτη του Ellen Macarthur Foundation, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια!

Aξιοσημείωτη ήταν για ακόμη μια χρονιά η μεγάλη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ελλάδας στην εκστρατεία. Παιδιά και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 82 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή Αξιωματικών Λ.Σ. 17 Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων, Λιμενικών Σταθμών και Λιμενικών Τμημάτων οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου υποστήριξαν την οργάνωση και υλοποίηση δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Για τον κατάλογο όλων των φορέων που συμμετείχαν στην εκστρατεία του 2017 πατήστε εδώ:

Για φωτογραφικό υλικό από δράσεις της περσινής εκστρατείας σε όλη την Ευρώπη πατήστε εδώ  
 
|
 

|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved