ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ > Συνεργασίες

Συνεργασία με το Lloyd's Register Foundation - LRF (πρώην The LRET)

Με σκοπό την ενδυνάμωση και διεύρυνση του Προγράμματος της Παιδικής HELMEPA, υλοποιήθηκε μεταξύ 2008-2011 τριετές πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης από το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd's Register Foundation - LRF, που περιλάμβανε τα ακόλουθα:

  • Αύξηση του αριθμού των παιδιών-μελών που συμμετέχουν στην Παιδική HELMEPA σε 4.000 ετησίως. 
  • Εμπλουτισμός του Σχεδίου Δράσης του προγράμματος με νέες δραστηριότητες και πειράματα που φέρνουν τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στη ναυτιλία και σε κλάδους της επιστήμης όπως βιολογία, περιβάλλον και οικολογία, ζωολογία και φυσική. 
  • Σχεδιασμός και λειτουργία του διαδικτυακού τόπου του Προγράμματος “Παιδική HELMEPA” στην Αγγλική (www.helmepajunior.gr/en/) . 
  • Λειτουργία νέας κατηγορίας μελών για νέους και νέες άνω των 13 ετών με τίτλο “Oι Ναυτίλοι της HELMEPA” και διαδικτυακού τόπου (www.helmepacadets.gr) με χρήσιμες πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις επιστήμες της θάλασσας και τα θαλάσσια επαγγέλματα.

Ως Ναυτίλοι, πρώην μέλη της Παιδικής HELMEPA και άλλοι ευαισθητοποιημένοι νέοι θα μπορούν να συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα περιβαλλοντικά τους ενδιαφέροντα και να δραστηριοποιούνται για την προστασία του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.

Σε συνέχεια αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας, τον Οκτώβριο 2011 το LRF ενέκρινε τη χρηματοδότηση νέας πρότασης που υπέβαλε η HELMEPA για υλοποίηση Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες σε 12 πόλεις της Ελλάδας.

Η κοινή εκστρατεία HELMEPA/LRF περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του ευρύτερου κοινού για τη ναυτιλία, το περιβάλλον, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τη μηχανική.

Το πρόγραμμα της εκστρατείας σε κάθε περιοχή διαρκεί δύο εβδομάδες και  περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Κινητή περιβαλλοντική έκθεση με επισκέψεις μαθητών. 
  • Διανομή ενημερωτικού/εκπαιδευτικού υλικού. 
  • Περιβαλλοντική έρευνα και δράσεις μαθητών. 
  • Ημερίδα για τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές.

Οι περιοχές της εκστρατείας είναι οι ακόλουθες: Βόλος, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Άνδρος, Ναύπλιο, Κρήτη και Κάλυμνος.

Ελπίζουμε ότι, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ένα σύνολο 15.000 παιδιών θα έχουν επισκεφθεί την περιβαλλοντική έκθεση, ενώ ένα σύνολο 450.000 κατοίκων θα έχουν επωφεληθεί από την κοινή πρωτοβουλία της HELMEPA και του LRF.

 

Ocean Conservancy

Από το 1991, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι να μετρήσει το βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ατόμων και τοπικών κοινωνιών όταν καλούνται να καθαρίσουν εθελοντικά τις παραλίες από τα σκουπίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε κάθε χρόνο ευαισθητοποιημένους πολίτες, συνεργαζόμενους φορείς, ΟΤΑ και Λιμεναρχεία καθώς και τα μέλη της HELMEPA και της Παιδικής HELMEPA σε όλη την Ελλάδα, να συμβάλλουν σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια, οργανώνοντας καθαρισμό ακτής της περιοχής τους.

Εφοδιασμένοι από τη HELMEPA με σχετικό ενημερωτικό υλικό, γάντια, σακούλες και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων, μικροί και μεγάλοι δίνουν παράδειγμα εθελοντισμού και ευαισθησίας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Τα στοιχεία για τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων δημοσιοποιούνται από τη HELMEPA με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

HELMEPA και Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών - UNEP/MAP

Στο πλαίσιο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης - ΜΑΡ της UNEP, η HELMEPA παίρνει μέρος στις συναντήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών της Συνθήκης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Ακτών της Μεσογείου. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη είναι όλα τα Μεσογειακά Κράτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η HELMEPA συμμετέχει με την ιδιότητα του εταίρου.

Tο 2006, με πρόταση της Γραμματείας της UNEP/MAP που έγινε δεκτή από τα Συμβαλλόμενα Μέρη, η HELMEPA χρήστηκε Εναλλασσόμενο Μέλος της Μεσογειακής Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜCSD). Η Επιτροπή αποτελείται από κυβερνητικούς εκπροσώπους των Μεσογειακών Κρατών, αντιπροσώπους των τοπικών αρχών, την βιομηχανία και τους ΜΚΟ καθώς και εκπροσώπους της  UNEP και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της MCSD είναι να συμβουλεύει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Μεσογειακών χωρών να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο την Μεσογειακή Στρατηγική για Αειφόρο Ανάπτυξη (MSSD).

Σε συνεργασία με  το Πρόγραμμα MED POL της UNEP/MAP, η HELMEPA και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ΜΙΟ-ECSDE και ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ υλοποιούν Μεσογειακή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές. Στόχος της εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στις θάλασσες και ακτές με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν εκτυπωθεί και διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια σε 11 Μεσογειακές γλώσσες καθώς και πλήρης Οδηγός για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τίτλο "Public Awareness for the Management of Marine Litter in the Mediterranean".

 

«Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο... γόπες»

Από την ανάλυση των στοιχείων της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμών Ακτών, που συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα η HELMEPA, προκύπτει ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν σταθερά το νούμερο ένα σκουπίδι στις ακτές της χώρας. Έτσι, με πρωτοβουλία της εταιρείας-μέλος Japan Tobacco International (JTI) Hellas, από το 2007 υλοποιείται κάθε καλοκαίρι ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη της ρύπανσης με αποτσίγαρα θαλασσών και ακτών με τίτλο «Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο...  γόπες».

Δράσεις της εκστρατείας έχουν υλοποιηθεί συνολικά σε παραλίες 75 παράκτιων Δήμων της χώρας με τοποθέτηση οικολογικών κάδων, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών και σταχτοδοχείων μιας χρήσης στους λουόμενους. Συνολικά ενημερώθηκαν περισσότεροι από 70.000 λουόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων αναγνώρισε το πρόβλημα και ενθάρρυνε αυτή την κοινή προσπάθεια για την εξάλειψη των αποτσίγαρων από τις όμορφες ακτές της πατρίδας μας. Το καλοκαίρι του 2009 η επιτυχημένη αυτή εκστρατεία επεκτάθηκε και στην Κύπρο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - CYMEPA.

 

«Θέλω Καθαρές Θάλασσες και Ακτές»

Το καλοκαίρι του 2007 και 2008, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος WIND ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Θέλω Καθαρές Θάλασσες και Ακτές». Σχεδιάστηκε και διανεμήθηκε ευρέως ενημερωτικό έντυπο για τους χρόνους διάλυσης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό ηλεκτρονικό παιχνίδι με πρωταγωνιστή το Γλάρο της ΗΕLΜΕPA, που καθαρίζει από τα σκουπίδια θάλασσες και ακτές http://www.helmepajunior.gr/game003.html.

  

Γίνε και Συ Μέρος της Λύσης 

Αυτός είναι ο τίτλος της κοινής εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποίησε η HELMEPA σε συνεργασία με την εταιρεία Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝ.Β.Α.) από το 2009 έως το 2015, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των χρηστών αλιευτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής για την πρόληψη της ρύπανσης θαλασσών και ακτών με απορρίμματα. Αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, με χρήσιμες συμβουλές προς τους χρήστες σκαφών κάθε τύπου για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, διατέθηκαν σε Λιμενικές Αρχές, φορείς διαχείρισης μαρινών, αλιευτικούς συνεταιρισμούς και ναυτικούς ομίλους.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Πολικού Έτους (ΙPY)

Aπό το 2008 έως το 2010, η HELMEPA ήταν Επίσημος Εταίρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Διεθνούς Πολικού Έτους (International Polar Year-IPY), ενός  κοινού επιστημονικού προγράμματος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών (ICS) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για το διάστημα 2007-2010.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν  χιλιάδες επιστήμονες από 60 χώρες στη μεγαλύτερη συντονισμένη διεπιστημονική έρευνα για τους πόλους τα τελευταία 50 χρόνια με στόχο το σχηματισμό μιας περιεκτικής εικόνας των πολικών περιοχών για τη χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Το Διεθνές Πολικό Έτος σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην έρευνα για τους πόλους με έμφαση στη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, όχι μόνο μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Στόχοι του IPY είναι ακόμη η ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για τις πολικές περιοχές, με τη συμμετοχή μιας νέας γενιάς από γεωεπιστήμονες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος , η HELMEPA συμπεριέλαβε ερευνητικές δραστηριότητες στο Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος “Παιδικής HELMEPA” και μετέφρασε στην Ελληνική και προώθησε ηλεκτρονικά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ενημέρωση για διάφορες θεματικές ενότητες όπως “Ανθρώπινες κοινότητες στις πολικές περιοχές”, “Επάνω από τους πόλους” και “Πολικές Θάλασσες”, με σκοπό να πληροφορήσει τη μαθητική κοινότητα για τις πολικές περιοχές και να φέρει όσους ενδιαφέρονται σε άμεση επικοινωνία με πολικούς ερευνητές. 
|
 

|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved