Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού


Πέρασε ο χειμώνας και οι ξεχασμένες παραλίες μας ζητούν και πάλι την προσοχή μας! Για το λόγο αυτό, κάθε άνοιξη η HELMEPA, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, σας καλεί να οργανώσετε μια εξόρμηση για τον καθαρισμό κοντινής σας ακτής, πάρκου ή δάσους, ή και της γειτονιάς σας, μεταξύ 5 και 25 Μαΐου. Συγκεντρώστε φίλους, συμμαθητές ή συναδέλφους και γίνετε κι εσείς ένας από τους χιλιάδες εθελοντές που παίρνουν μέρος στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη». Οι εθελοντικοί καθαρισμοί έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στέλνουν ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης όλων για καθαρότερο περιβάλλον.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού
«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», 5 - 25 Μαΐου 2017

Η Ευρωπαική Επιτροπή θέσπισε το 2014 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», και η HELMEPA συντονίζει για 4η χρονιά φέτος στη χώρα μας αυτή την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να τιμήσει το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, καθαρίζοντας μια κοντινή παραλία, όχθη ποταμού ή λίμνης, τμήμα του βυθού, δάσος, πάρκο ή μέρη όπου υπάρχουν σκουπίδια στις γειτονιές.

Φέτος, οι δράσεις καθαρισμού στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 25 Μαΐου.


ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ!ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Όνομα:
Επώνυμο:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νόμος:
ΤΚ:
   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΦΟΡΕΑΣ
Όνομα:
E-mail:
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πόλη:
Νομός:
ΤΚ:
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Όνομα Ακτής:
Περιοχή:
Περιφέρεια:
Συντεταγμένες:
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Τύπος Καθαρισμού:
Ημερομηνία:
Ώρα Έναρξης:
Ώρα Λήξης:
Αριθμός Συμμετεχόντων:

Όταν καταχωρηθεί η δράση σας, θα μπορέσετε να τη δείτε και στο χάρτη!

 

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας της HELMEPA στο Facebook


Καταγράψτε ό,τι βρείτε!

Κατεβάστε το Δελτίο Καταγραφής Καθαρισμού Ακτής
Κατεβάστε το Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού


Είστε χρήστης συσκευής i-phone ή android; Καταγράψτε τα απορρίμματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Litter Watch

 
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανέπτυξε ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε καθαρισμούς ακτών να καταγράφουν εύκολα, γρήγορα και με σαφήνεια τα απορρίμματα που εντοπίζουν και συλλέγουν χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet τους.

Πέρα από την πρακτικότητά του, η αξία του Marine Litter Watch (MLW) έγκειται στη συμβατότητά του με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση της ρύπανσης των ακτών με θαλάσσια απορρίμματα με έναν τυποποιημένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συλλογή επιστημονικά αξιοποιήσιμων δεδομένων. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ρύπανση με θαλάσσια απορρίμματα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που λαμβάνονται υπόψη για την παρακολούθηση και βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης (environmental status) των ακτών και παράκτιων νερών των χωρών της ΕE, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive, MSFD).

H ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή MLW είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη. Εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε για συσκευές android και i-phone / i-pad. Εγγραφείτε στην αναγνωρισμένη κοινότητα χρηστών (community) της HELMEPA και βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για την on-line καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός λοιπόν από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, εξάγονται ποιοτικά και αξιοποιήσιμα δεδομένα, στα πρότυπα και τη λογική μιας «επιστήμης των πολιτών» (citizen science) που προωθείται τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Χρήσιμες συμβουλές

Οδηγός Καθαρισμού Ακτής HELMEPA

Οδηγός Υποβρύχιου Καθαρισμού HELMEPA

Αφίσα - Χρόνοι διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα
Αφίσα – Υλικά που ανακυκλώνονται

Δραστηριοποιηθείτε στα κοινωνικά δίκτυα!
Μπείτε στην παρέα μας στο facebook


Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, στείλτε μας τις φωτογραφίες στο environment@helmepa.gr για να προβάλουμε τη δράση σας στη σελίδα μας!

 

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα της
Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2016

Συνολικά 6.036 εθελοντές οργάνωσαν 126 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 91 χλμ. Συνέλεξαν 13,5 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,5 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Οι εθελοντές κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA. Από αυτά, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευση των απορριμμάτων.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

τμχ

Αποτσίγαρα

14.488

Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.

6.808

Πλαστικά μπουκάλια

5.598

Συσκευασίες τροφίμων

5.053

Καλαμάκια

4.219

Πλαστικά πώματα μπουκαλιών

4.163

Πλαστικές σακούλες

3.961

Πλαστικά καπάκια συσκευασιών

2.499

Κουτιά αλουμινίου

2.436

Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.

2.374


Όπως φαίνεται στον πίνακα των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων, σχεδόν όλα είναι πλαστικά. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στον πίνακα περιλαμβάνονται και φέτος κομμάτια πλαστικού και φελιζόλ μικρότερα των 2,5 εκατοστών, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτά τα υλικά, ως συνθετικά, δεν βιοδιασπώνται. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου θρυμματίζονται σε μικρότερα κομμάτια που ταξιδεύουν με τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, συνδέονται κυρίως με δραστηριότητες αναψυχής και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 2.833 χάρτινα και πλαστικά πιάτα/ποτήρια, 1.602 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.598 χάρτινες σακούλες, 1.175 γυάλινα μπουκάλια, 1.368 μέτρα σχοινιού και 669 μέτρα πετονιάς, 435 οικοδομικά υλικά, 426 μπαταρίες όλων των ειδών, 271 ελαστικά και σαμπρέλες οχημάτων, 71 ηλεκτρικές συσκευές, 42 βαρέλια, 10 μοκέτες, 5 κάδους σκουπιδιών, 2 σωσίβια, 3 φουσκωτές βάρκες, 10 κώνους οδικής σήμανσης και μία στολή δύτη! Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/ECD2016-GR-FOREIS.pdf

 
|
 

|
|
|
|
|
     
 
COPYRIGHT © HELMEPA  |  All rights Reserved