ΠΕΙΡΑΙΑΣ
    
    
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την Τετάρτη 29-10-2014, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA παρουσίασε τη νέα Έκθεσή της «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» στην αίθουσα τελετών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η λειτουργία της Έκθεσης αποτελεί μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που πραγματοποιεί η HELMEPA με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd's Register Foundation (LRF)* σε 14 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017, με τον Πειραιά να αποτελεί τον πρώτο σταθμό.

Τα εγκαίνια έγιναν από παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA, μαζί με τους κ.κ. Ι. Κούστα, Πρόεδρο του ΔΣ της HELMEPA, Θ. Σταματέλλο, Περιφερειακό Διευθυντή του Lloyd’s Register, Μ. Βαρβιτσιώτη, Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, και Γ. Ανωμερίτη, Πρόεδρο του ΟΛΠ.

Από 29 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, την Έκθεση επισκέφθηκαν 800 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Κατά την ξενάγησή τους, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τα επιστημονικά στελέχη της HELMEPA για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τη ζωή στον πλανήτη μας, τις απειλές που δέχεται από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, την εξέλιξη των θαλάσσιων επιστημών και τη συμβολή της ναυτιλίας στην παγκόσμια ευημερία. Τους μικρούς μαθητές ενθουσίασε η διαδραστική ενότητα της Έκθεσης, όπου συμμετείχαν σε καθαρισμό «εικονικής» παραλίας από τα σκουπίδια ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα τα απορρίμματα σε ειδικούς κάδους. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περιβαλλοντική οπτικοακουστική παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Θετική ήταν η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς, όπως φαίνεται και στα ακόλουθα ενδεικτικά σχόλια που έγραψαν στο Βιβλίο Επισκεπτών:

"Ευχαριστούμε πολύ! Η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε την αμεσότητα και την πολύ καλή επαφή του εισηγητή με τους μαθητές. Καλή συνέχεια!"
17ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Ε1 & Ε2), 30/10/14

"Ευχαριστούμε πολύ για την αξιόλογη κίνησή σας. Στην παρθενική τους επαφή, οι μαθητές της Ε’ Τάξης έμειναν κατάπληκτοι και γεμάτοι ερωτήσεις για τα θέματα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεργασία των εισηγητών, καθώς και η παιδαγωγική τους προσέγγιση. Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Γη είναι το σπίτι μας και η HELMEPA ο συνοδοιπόρος μας."
4ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Ι. Ρέντη (Ε1 & Ε2), 30/10/14

"Καταπληκτική παρουσίαση, κατανοητή, επεξηγηματική και με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Ευχαριστούμε!"
2ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας (Δ2, Ε1 & Ε2), 31/10/14

Την Έκθεση επισκέφθηκαν επίσης μαθητές Γυμνασίου και εκπαιδευτικοί της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Αγ. Παύλος», καθώς και σπουδαστές και καθηγητές του Ναυτιλιακού Τμήματος των ΙΕΚ Ξυνή Πειραιά. Με την ολοκλήρωση της ξενάγησής τους στην Έκθεση, τα τμήματα αυτά παρακολούθησαν ενδιαφέρουσα παρουσίαση από στελέχη του ΟΛΠ για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στο λιμάνι του Πειραιά και ξεναγήθηκαν στους χώρους του επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας.