ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  Η HELMEPA, με τη θερμή υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος “Lloyd’s Register Foundation” (LRF), έχει υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης κυρίως της μαθητικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Το LRF (www.lrfoundation.org.uk) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός του συγκροτήματος Lloyd’s Register, ενός από τα παλαιότερα εταιρικά μέλη της HELMEPA. Αποστολή του LRF είναι να εξασφαλίζει υψηλά τεχνικά πρότυπα σε τομείς σχεδίασης, κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και συμπεριφοράς με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, ζωής και περιουσίας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα προς όφελος της κοινωνίας. Ακόμη, να προωθεί την επιμόρφωση, όσον αφορά βιομηχανίες μεταφοράς και άλλους τομείς, όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία.

Το LRF πρόσφερε το 2008, για πρώτη φορά, στη HELMEPA την οικονομική του υποστήριξη για να διευρύνει το περιβαλλοντικό της πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA” (www.helmepajunior.gr) στην τριετία 2008-2011. Έτσι, αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε χρόνο παιδιών σε 4.000, εμπλουτίστηκε το Σχέδιο Δράσης του προγράμματος με νέες δραστηριότητες και πειράματα, καταρτίστηκε ο διαδικτυακός τόπος του προγράμματος και στην Αγγλική και λειτούργησε η νέα κατηγορία μελών “Ναυτίλοι της HELMEPA”, για νέους και νέες άνω των 13 ετών.

Η υποστήριξη του LRF συνεχίστηκε με τη χρηματοδότηση της 3ετούς εκστρατείας «Ενημέρωση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες» της HELMEPA που πραγματοποιήθηκε σε 12 πόλεις-περιοχές της Ελλάδας μεταξύ 2011 και 2014. Στη διάρκειά της μεταφέρθηκαν με δαπάνες της εκστρατείας 13.500 μαθητές και 1.000 εκπαιδευτικοί σε ειδικά οργανωμένη για την εκστρατεία περιβαλλοντική έκθεση. Κατά τη διάρκεια των σχολικών επισκέψεων, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA ανέπτυξαν στους μαθητές τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τα ερωτηματολόγια που μαθητές και εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν. Ακόμη, οι μαθητές πήραν μέρος και σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις σε κάθε περιοχή. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της εκστρατείας 2011-2014, είναι εδώ.