• calendar

Ολοκληρωμένες

Lloyds Register Foundation – LRF 
(2008 – 2011)  (2011- 2017)

Με σκοπό την ενδυνάμωση και διεύρυνση του Προγράμματος της Παιδικής HELMEPA, υλοποιήθηκε μεταξύ 2008 – 2011 τριετές πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης από το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation – LRF, που περιλάμβανε τα ακόλουθα:

  • Αύξηση του αριθμού των παιδιών-μελών που συμμετέχουν στην Παιδική HELMEPA σε 4.000 ετησίως.
  • Εμπλουτισμός του Σχεδίου Δράσης του προγράμματος με νέες δραστηριότητες και πειράματα που φέρνουν τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στη ναυτιλία και σε κλάδους της επιστήμης όπως βιολογία, περιβάλλον και οικολογία, ζωολογία και φυσική.
  • Σχεδιασμός και λειτουργία του διαδικτυακού τόπου του Προγράμματος “Παιδική HELMEPA” στην Αγγλική (www.helmepajunior.gr/en/).
  • Λειτουργία νέας κατηγορίας μελών για νέους και νέες άνω των 13 ετών με τίτλο “Oι Ναυτίλοι της HELMEPA” και διαδικτυακού τόπου (www.helmepacadets.gr) με χρήσιμες πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις επιστήμες της θάλασσας και τα θαλάσσια επαγγέλματα.

 

Με την υποστήριξη του LRF η HELMEPA υλοποίησε ακόμη δύο 3ετή προγράμματα ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινωνίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες στις ακόλουθες 24 πόλεις-περιοχές της Ελλάδας μεταξύ 2011 – 2017: Αίγινα, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καβάλα, Κιλκίς , Κομοτηνή, Κόρινθο, Λουτράκι, Μαρμάρι/Kάρυστο, Νάξο, Ναύπλιο, Πειραιά, Πόρο, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Σκιάθο, Σπάρτη, Χαλκίδα και Χίο.

 

Τα αποτελέσματα της εξαετούς Εκστρατεία ήταν:

  • Ενημέρωση 26.689 μαθητών και 1.931 εκπαιδευτικών 497 Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας – Ναυτιλία, Επιστήμες, Μηχανική και Νέες Τεχνολογίες κατά τη λειτουργία Έκθεσης για 379 ημέρες στις 24 περιοχές.
  • Συνέργεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων με 1.200 τοπικούς φορείς που συμμετείχαν σε 12 Ημερίδες σε περιοχές του προγράμματος
  • Δημιουργία Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον με τη συμμετοχή 400 εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν 10 Ημερίδες με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον»
  • Ενίσχυση του ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών, ΟΤΑ, τοπικών φορέων και ευρύτερης κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ως επακόλουθο της Εκστρατείας και των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε πόλη, μαθητές, εκπαιδευτικοί και το ευρύτερο κοινό κινητοποιήθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή τους με ποικίλους τρόπους. Εμείς καταγράψαμε τα παρακάτω:

  • 210 καθαρισμοί ακτών με 7.661 εθελοντές
  • 11.500 μαθητές νέα μέλη στο Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA»
  • 80000 περιβαλλοντικές δράσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς

 

Πρεσβεία Νορβηγίας (#beatmarinepollution)

Τον Ιούνιο 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τα Ποσειδώνια, η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα με τη HELMEPA διοργάνωσαν Σεμινάριο με αντικείμενο το πώς η ναυτιλιακή βιομηχανία, οργανισμοί και πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τη μείωση αλλά και την απομάκρυνση της ρύπανσης από πλαστικά από τους ωκεανούς. Στόχος ήταν να δοθεί το έναυσμα για αποφασιστική δράση, αναδεικνύοντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι διάφοροι εμπλεκόμενοι προσεγγίζουν αυτή την πρόκληση, σε Νορβηγία και Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν οι εξαιρετικές προσπάθειες ελληνικών ιδρυμάτων και οργανισμών με τη συμμετοχή νέων, αλιέων και παράκτιων κοινοτήτων καθώς και πλοιοκτητών και πληρωμάτων, ενώ συμφωνήθηκε ότι η βιομηχανία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και στην υιοθέτηση νέων προτύπων επιχειρηματικής δράσης.

Πρόγραμμα «Καθαρά Νησιά»

Από τον Ιούλιο 2018, η HELMEPA και οι εθελοντές δύτες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Aegean Rebreath. υλοποιούν από κοινού το Πρόγραμμα «Καθαρά Νησιά» σε Αίγινα, Κέα, Κύθνο, Μαρμάρι Ευβοίας, Νάξο, Πόρο και Σπέτσες με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται κοινές δράσεις καθαρισμού σε ακτές και βυθό και διανομή περιβαλλοντικού ενημερωτικού υλικού, με στόχο την πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλιέων, τοπικών φορέων, τουριστικών επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινού. Επιπλέον, για την καταγραφή των απορριμμάτων χρησιμοποιείται ειδικό πρωτόκολλο που καταρτίστηκε με βάση τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Fox Networks Group Hellas – National Geographic

Καθώς η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση, η HELMEPA με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας το National Geographic, συντονίζει το “Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον” μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

«Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο… γόπες»

Από την ανάλυση των στοιχείων της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμών Ακτών, που συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα η HELMEPA, προκύπτει ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν σταθερά το νούμερο ένα σκουπίδι στις ακτές της χώρας. Έτσι, με πρωτοβουλία της εταιρείας-μέλος Japan Tobacco International (JTI) Hellas, μεταξύ 2007 και 2013 υλοποιήθηκαν καλοκαιρινές ενημερωτικές εκστρατείες για την πρόληψη της ρύπανσης με αποτσίγαρα θαλασσών και ακτών με τίτλο «Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο…  γόπες».

 

Δράσεις της εκστρατείας έγιναν σε παραλίες 75 παράκτιων Δήμων της χώρας με τοποθέτηση οικολογικών κάδων, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών και σταχτοδοχείων μιας χρήσης στους λουόμενους. Συνολικά ενημερώθηκαν περισσότεροι από 70.000 λουόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων αναγνώρισε το πρόβλημα και ενθάρρυνε αυτή την κοινή προσπάθεια για την εξάλειψη των αποτσίγαρων από τις όμορφες ακτές της πατρίδας μας. Το καλοκαίρι του 2009 η επιτυχημένη αυτή εκστρατεία επεκτάθηκε και στην Κύπρο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – CYMEPA.

«Θέλω Καθαρές Θάλασσες και Ακτές»

Το καλοκαίρι του 2007 και 2008, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος WIND ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Θέλω Καθαρές Θάλασσες και Ακτές». Σχεδιάστηκε και διανεμήθηκε ευρέως ενημερωτικό έντυπο για τους χρόνους διάλυσης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό ηλεκτρονικό παιχνίδι με πρωταγωνιστή το Γλάρο της ΗΕLΜΕPA, που καθαρίζει από τα σκουπίδια θάλασσες και ακτές http://www.helmepajunior.gr/game003.html.

Γίνε και Συ Μέρος της Λύσης

Με τον τίτλο αυτό η HELMEPA υλοποίησε κοινή εκστρατεία ενημέρωσης με την εταιρεία μέλος Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου(ΚΟΝ.Β.Α.) από το 2009 έως το 2015, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των χρηστών αλιευτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής για την πρόληψη της ρύπανσης θαλασσών και ακτών με απορρίμματα. Αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, με χρήσιμες συμβουλές προς τους χρήστες σκαφών κάθε τύπου για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, διατέθηκαν σε Λιμενικές Αρχές, φορείς διαχείρισης μαρινών, αλιευτικούς συνεταιρισμούς και ναυτικούς ομίλους.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Διεθνούς Πολικού Έτους (ΙPY)

Aπό το 2008 έως το 2010, η HELMEPA ήταν Επίσημος Εταίρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Διεθνούς Πολικού Έτους (International Polar Year-IPY), ενός  κοινού επιστημονικού προγράμματος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών (ICS) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για το διάστημα 2007-2010.

 

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν  χιλιάδες επιστήμονες από 60 χώρες στη μεγαλύτερη συντονισμένη διεπιστημονική έρευνα για τους πόλους τα τελευταία 50 χρόνια με στόχο το σχηματισμό μιας περιεκτικής εικόνας των πολικών περιοχών για τη χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

 

Το Διεθνές Πολικό Έτος σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην έρευνα για τους πόλους με έμφαση στη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, όχι μόνο μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Στόχοι του IPY είναι ακόμη η ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για τις πολικές περιοχές, με τη συμμετοχή μιας νέας γενιάς από γεωεπιστήμονες.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος , η HELMEPA συμπεριέλαβε ερευνητικές δραστηριότητες στο Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος “Παιδικής HELMEPA” και μετέφρασε στην Ελληνική και προώθησε ηλεκτρονικά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ενημέρωση για διάφορες θεματικές ενότητες όπως “Ανθρώπινες κοινότητες στις πολικές περιοχές”, “Επάνω από τους πόλους” και “Πολικές Θάλασσες”, με σκοπό να πληροφορήσει τη μαθητική κοινότητα για τις πολικές περιοχές και να φέρει όσους ενδιαφέρονται σε άμεση επικοινωνία με πολικούς ερευνητές.