• calendar

Οι πλοιοκτήτες και οι ηγέτες του κλάδου δείχνουν το δρόμο για τη βιώσιμη ναυτιλία — ESG, χρηματοδότηση, συνεργασία και «φιλότιμο»

Το Συνέδριο της HELMEPA για τη Βιώσιμη Ναυτιλία συγκέντρωσε πάνω από 420 εκπροσώπους ναυτιλιακών φορέων που παρακολούθησαν μια ουσιαστική και ζωντανή συζήτηση μεταξύ κορυφαίων πλοιοκτητών και στελεχών του χώρου σχετικά με το ρόλο της ναυτιλίας στην ενεργειακή μετάβαση καθώς και τις τεχνολογίες και τη διαχείριση που απαιτείται για την προώθηση της βιωσιμότητας.

 

Η χρηματοδότηση της απανθρακοποίησης, η ενίσχυση της συνεργασίας και η καλλιέργεια του φιλότιμου αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές του συνεδρίου, μαζί με τη διαπίστωση ότι εταιρείες και οργανισμοί που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη θα εξελιχθούν ως ηγέτες του ναυτιλιακού κλάδου.

 

Η Πρόεδρος της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού, ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία της: «Ο καφές που πίνουμε, τα δημητριακά που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε, τα καύσιμα για τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών μας, ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός και το τσιμέντο για την κατασκευή των σπιτιών μας είναι μόνο μερικά παραδείγματα της εξάρτησης μας από τη ναυτιλία. Ο κόσμος χρειάζεται τη ναυτιλία και γι’ αυτό το λόγο η ναυτιλία πρέπει να είναι βιώσιμη. Το συνέδριο της HELMEPA ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την προώθηση μιας κεντρικής συζήτησης για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Όλοι επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα είναι βιώσιμη και ευθυγραμμισμένη με τους βασικούς στόχους για το κλίμα που έχουν θέσει κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς».

 

2022 posidonia conference 1  2022 posidonia conference 4  2022 Posidonia Conference Agenda

 

Στο πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνονταν οι Αθανάσιος Μαρτίνος (Managing Director, Eastmed), Συμεών Παληός (Director and Chairman, Diana Shipping Inc), Νίκος Τσάκος (President and CEO, TEN Ltd), Σουζάννα Λασκαρίδη (Director, Laskaridis Shipping), Μιλένα Παππά (Commercial Director, Starbulk Carriers & Μέλος του ΔΣ HELMEPA), Αριστείδης Πίττας (CEO, Euroseas Ltd & EuroDry Ltd & Μέλος του ΔΣ HELMEPA), Nick Brown (CEO, Lloyd's Register), Δωροθέα Ιωάννου (CEO Designate, American P&I Club), Μυλαίδη Στούμπου (Senior Regional Director, Microsoft), Χρήστος Τσάκωνας (Global Head of Shipping, DNB), Christopher Wierniki (Chairman, President and CES, ABS) και Mads Peter Zacho (Head Industry Transition, Mærsk McKinney-Møller Center for Zero Carbon Shipping). Την ατζέντα του Συνεδρίου ανέπτυξαν και συντόνισαν οι Πάνος Ζαχαριάδης (Technical Director, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. και Μέλος του ΔΣ HELMEPA), Nigel Lowry (Athens Correspondent, Lloyd’s List) και η Όλγα Σταυροπούλου (Director General, HELMEPA).

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Εταιρειών Neptune, Μελίνα Τραυλού, και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim (με ηχογραφημένο μήνυμα). Επιπλέον, ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της HELMEPA (1982), Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Παναγιώτης Κοσμάτος, προετοίμασε για τους συνέδρους μια ειδική έκδοση για την πρώτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (Ιούνιος 1972) που δημιούργησε τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την 8η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και ολοκληρώθηκε με το ηχηρό μήνυμα «Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες, ας το κάνουμε» που εξέφρασαν δύο νέοι επιστήμονες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με το οποίο η HELMEPA συνεργάζεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BiG Focus που συνδέει πλοιοκτήτες και στελέχη της ναυτιλίας με φοιτητές και καθηγητές σε θέματα Logistics, Shipping & Transportation and Sustainability.

 

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης των Ποσειδωνίων, το περίπτερο της HELMEPA προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών και έλαβε θετικά σχόλια για την θαλασσινή εμπειρία που προσέφερε στους επισκέπτες. Παλιά και νέα μέλη, συνεργάτες, υποστηρικτές, εθελοντές και φίλοι που πέρασαν από το περίπτερο ενημερώθηκαν και έβγαλαν selfie σε θαλασσινό φόντο, ενώ πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από ουσιαστικές δράσεις, όπως εκπαίδευση και mentoring δόκιμων ναυτικών και σπουδαστών, ενημέρωση για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει η γαλάζια οικονομία, ευαισθητοποίηση για το πλαστικό μας αποτύπωμα, σύνδεση της ακαδημαϊκής και της ναυτιλιακής κοινότητας, ζωντανές δημοσκοπήσεις, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, κ.ά.).

 

2022 posidonia conference 3  2022 posidonia conference 5

 

Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές των Ποσειδωνίων, που για άλλη μια φορά έδωσαν την ευκαιρία στη HELMEPA, να φέρει κοντά όλους όσοι μπορούν να φέρουν την αλλαγή και με την επίδραση τους να ανατρέψουν την κατάσταση, ώστε οι ωκεανοί να είναι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι το θύμα. Σημειώνεται ότι σήμερα η HELMEPA εκπροσωπεί 265 ναυτιλιακές εταιρείες και οργανισμούς, 2.030 πλοία όλων των τύπων και περισσότερους από 14.000 ναυτικούς.