• calendar

 2023 icc Banner gr

 

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει διαρκώς περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση και να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

 

Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. 

 

Μαζί, μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες.

 

Η HELMEPA για 33η συνεχή χρονιά συντονίζει στη χώρα μας τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, με πάνω από 17 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως! Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται από τον Αμερικανικό ΜΚΟ Ocean Conservancy και στη χώρα μας θα διαρκέσει από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 16 Νοεμβρίου 2023.

 

___________________

2023 icc announcement photo2

Δείτε την Ετήσια Έκθεση του Ocean Conservancy εδώ με ενδιαφέροντα ευρήματα, καθώς και με την εκτενή αναφορά στο έργο της HELMEPA για τα 40+ χρόνια εθελοντικής δέσμευσης στην προστασία των θαλασσών

 

 

Διοργανώνοντας έναν εθελοντικό καθαρισμό, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα και κάνουμε ένα σημαντικό επιπλέον βήμα για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να διατηρήσουμε τις θάλασσες και όλο το φυσικό μας περιβάλλον καθαρό.

 

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες και οργανισμοί, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας.

 

Το πρόγραμμα εθελοντικών καθαρισμών της HELMEPA από το 2023 βασίζεται σε 2 άξονες:

  1. Βιωματική δράση καθαρισμού (Experiential Marine Cleanup)
  2. Παρακολούθηση θαλάσσιων απορριμμάτων (Marine Cleanup Monitoring)

 

Και οι δύο δράσεις βασίζονται στην επιστήμη των πολιτών (citizen science) και ακολουθούν συγκεκριμένα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα καταγραφής απορριμμάτων.

 

2023 icc announcement photo1

 

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Ένας διασκεδαστικός και ουσιαστικός τρόπος να πραγματοποιήσετε μια δράση καθαρισμού με μετρήσιμο αποτέλεσμα για μία μεμονωμένη φορά.

 

  1. Συμπληρώστε ηλεκτρονικά τη δήλωση διοργάνωσης εθελοντικού καθαρισμού της HELMEPA
  2. Σας στέλνουμε πίσω τις απαραίτητες πληροφορίες για την οργάνωση της δράσης σας
  3. Πραγματοποιήστε τον καθαρισμό σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Marine Debris Tracker για την καταγραφή των απορριμμάτων

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα με μεγάλο θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, που ωστόσο είναι απλό στην εφαρμογή του. Μια 3ετής δέσμευση που συντονίζεται από την ομάδα των εθελοντών σας σε συγκεκριμένη παραλία, που προβλέπει τον παράκτιο καθαρισμό σε συνδυασμό με εποχιακή έρευνα για την καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

  1. Επιλέξτε την παραλία που προτιμάτε και δεσμευτείτε για 3 χρόνια (Η HELMEPA σας κατευθύνει στην επιλογή παραλιών εντός Αττικής).
  2. Συμπληρώστε ηλεκτρονικά τη δήλωση διοργάνωσης εθελοντικού καθαρισμού της HELMEPA
  3. Σας στέλνουμε πίσω τις απαραίτητες πληροφορίες για την οργάνωση της δράσης σας και για τη χρήση της εφαρμογής Marine Debris Tracker για την καταγραφή των απορριμμάτων
  4. Επισκεφθείτε την παραλία τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο– ιδανικά 4 φορές/χρόνο.
  5. Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας και θα γιορτάσουμε μαζί την επιτυχία σας.

 

Και τα 2 είδη παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης για οργανισμούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν στην προστασία του περιβάλλοντος και να καλλιεργήσουν το πνεύμα του εθελοντισμού.

 

Ειδικά το Πρόγραμμα Παρακολούθησης συμβάλλει στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευση των απορριμμάτων.

 

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις εταιρείες, η πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του έργου τους σε θέματα ESG-CSR, αφού εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή τους ως προς την περιβαλλοντική προστασία και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον.

 

 

 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ
 ΔΡΑΣΗ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Απαιτείται περιοχή δειγματοληψίας

 Όχι

 Ναι

Επιστημονική διαδικασία

 Ναι

 Ναι

Παρέχονται οδηγίες

 Ναι

 Ναι

Συμμετοχή

 Επιστήμη πολιτών   

 Επιστήμη πολιτών

Συχνότητα

 1 φορά

 2 φορές/χρόνο (ελάχιστο)

Δέσμευση

 Βραχυπρόθεσμη

 Μακροπρόθεσμη (3 χρόνια)   

Ετήσια επανάληψη

 Όχι

 Ναι

Χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής

 Ναι

 Ναι

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

 Χαμηλός

 Υψηλός

Μετρήσιμο ESG έργο

 Χαμηλό

 Υψηλό

Βεβαίωση συμμετοχής

 Ναι

 Ναι

Σήμα (badge)

 Ασημένιο

 Χρυσό

 


Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με την ευκαιρία της Εκστρατείας του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, στέλνοντας το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον των ωκεανών μας!

 

 

Δείτε ακόμη:

Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων της HELMEPA

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με την επιτόπου χρήση της εφαρμογής Marine Debris Τracker στο πεδίο, μπορείτε να καταγράψετε αρχικά τα απορρίμματα στο Δελτίο Καταγραφής. Στη συνέχεια μπορείτε εύκολα και γρήγορα να καταχωρίσετε αυτά τα στοιχεία στην εφαρμογή Marine Debris Tracker, καθώς ακολουθείται η ίδια δομή στην καταγραφή των απορριμμάτων. Το Δελτίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την επιστημονική παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης με απορρίμματα.

 

Δελτίο Καταγραφής Υποβρύχιου Καθαρισμού

 

Οδηγός ανακύκλωσης απορριμμάτων για τους Μπλε Κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

 

2023 icc announcement photo3