• calendar

Καθαρισμοί Ακτών / Βυθού

Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το “Γλάρο”, ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική. Έκτοτε, οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Επίσης, η υιοθεσία και ο καθαρισμός ακτής αποτελεί την πιο δημοφιλή δραστηριότητα του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού Προγράμματος “Παιδική HELMEPA”, που από το 1993 προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα.

 

O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο. Ως εθνικός συντονιστής αυτών των δράσεων στην Ελλάδα, η HELMEPA προσκαλεί τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό αγαπημένης τους ακτής, τμήματος του βυθού, όχθης ποταμού ή λίμνης, δασικής έκτασης ή πάρκου.

 

Για την υποστήριξη των δράσεών τους, η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες έντυπο ενημερωτικό υλικό και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων που καλούνται να επιστρέψουν συμπληρωμένο. Eπίσης, συμβάλλει στην προβολή των εθελοντικών αυτών δράσεων πανελλαδικά και στο εξωτερικό. Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίμματα.

 

Εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η HELMEPA παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα και συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – UNEP/MAP, Εuropean Environment Agency, Ocean Conservancy, Algalita, κ.ά.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2020 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στη χώρα μας. Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ακτές και βυθό με ασφάλεια» και παρά τις ειδικές συνθήκες που όρισε η πανδημία, οργανώθηκαν συνολικά 82 καθαρισμοί, εκ των οποίων οι 14 ήταν υποβρύχιοι, με τη συμμετοχή 2.318 εθελοντών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2020, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου.

 

Μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 83 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 21 τόνους απορριμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων ανακυκλώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι.



Από τα 103.548 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εθελοντές στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται τα 10 πολυπληθέστερα:

 

 

Είδος τμχ.
Κομμάτια πλαστικού 24.833
Αποτσίγαρα 18.426
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι 16.208
Καλαμάκια 10.047
Πλαστικά μπουκάλια 2.882
Αλουμινένια κουτιά 2.422
Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια 2.398
Κομμάτια φελιζόλ 2.085
Κομμάτια χαρτιού 1.994
Συσκευασίες Τροφίμων 1.703

 

 

Η ανάλυση των «ευρημάτων» εμπεριείχε εκπλήξεις, καθώς για πρώτη φορά φέτος τα αποτσίγαρα εκτοπίστηκαν στη δεύτερη θέση των πολυπληθέστερων απορριμμάτων και τη θέση τους πήραν τα θρυμματισμένα κομμάτια πλαστικού. Η πρώτη δεκάδα κυριαρχείται από την παρουσία των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον και σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

 

Στους φορείς που συμμετείχαν και τους συντονιστές των δράσεων η HELMEPA απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ για το φετινό απολογισμό η Πρόεδρος της HELMEPA κα Σεμίραμις Παληού δήλωσε: «Συγχαίρουμε όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, καθώς χάρη σε εκείνους οι καθαρισμοί μετατρέπονται σε φάρο ελπίδας που οδηγεί και εμπνέει τις δράσεις για την υποστήριξη των θαλασσών μας».

 

Πλήρης κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2020 στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ.

 

Οι δράσεις του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών προβλήθηκαν από εθνικά και τοπικά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα. Η HELMEPA τους ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη τους στην εκστρατεία και συγχαίρει όλους τους φορείς και εθελοντές, γιατί με τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πρωτοβουλίες δίνουν το παράδειγμα μιας πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πατρίδας μας.